Cu toate că frica este o iluzie, mintea noastră are capacitatea de a transmite semnale în corpul nostru ca și cum aceasta ar fi o experiență 100% reală. Și din acest motiv, foarte multe persoane nu reușesc să se uite la fricile lor. Sau să intre în ele și să le depășească, considerând un astfel de moment extrem de dureros sau traumatizant.

Fiecare dintre noi ne confruntăm cu anumite frici în această viață. Unele mai mari, altele mai mici. Despre unele ne amintim din copilărie, iar despre altele nu ne amintim deoarece ele au fost stocate în subconștient în momentul trăirii unor traume, chiar și din viața intrauterină.

De la frica de înălțime, la cea de păianjeni sau apă, aceste frici pe unii dintre noi ne pot pur și simplu ”paraliza” doar atunci când ne gândim la ele. Tot în această categorie intră și frica de a naște a unor femei, numită și tokofobie.

Ce este, de fapt tokofobia și de unde provine?

Tokofobia este teama de a da naștere. Este neîncrederea unei femei în propriul corp. În ea însăși.

Fie că îți dorești să devii mamă sau ești deja însărcinată, te poți confrunta și tu cu această teamă. Cu toate că e firesc să simți o mică neliniște legată de momentul nașterii, tokofobia (frica de naștere) pentru unele femei, poate deveni chiar și un motiv întemeiat de a renunța la privilegiul de a fi mamă.

Această frică le determină pe multe dintre femei să aleagă să nască prin cezariană sau natural, cu anestezie epidurală. De ce? Pentru că tokofobia nu este doar un simplu sentiment de neliniște sau o frică oarecare, ea încadrându-se în rândul fobiilor care provin din experiențe dureroase profunde, dar care se pot rezolva printr-o terapie specializată pe vindecarea traumelor pre și perinatale.

De unde provine?

De cele mai multe ori, tokofobia își are rădăcini mult mai adânci decât am crede noi. Cum ar fi spre exemplu în propria naștere, în adolescență sau în momentele de după experiențe traumatice, cum ar fi violul sau violența domestică prin care ca și femeie poate, ai trecut.

Tokofobia mai poate apărea și din cauza poveștilor negative pe care le-ai auzit de la alte femei, relatări îngrozitoare care îți impregnează mentalul conștient cu frică de acest proces - care este de fapt, firesc și natural. 

Frica de naștere poate fi și o urmare a unei moșteniri genetice, care ți s-a transmis în mod inconștient din generație în generație.

De asemenea, teama de naștere poate apărea în urma unei experiențe negative legate de o naștere anterioară. Pentru că da, din păcate femeia nu este tratată cu foarte multă empatie, iubire și înțelegere în timpul nașterii în maternitate.

Deci, frica de naștere poate fi un semnal al unei traume din trecut pe care tu ca femeie ai experimentat-o la propria ta naștere.

Iar această amprentă conștientă sau inconștientă lasă o urmă profundă în psihicul și chiar și în corpul oricărei femei, făcând-o să trăiască o frică teribilă de a da naștere.

În ciuda progreselor medicale și a informațiilor disponibile la doar un click distanță, frica de naștere este încă prezentă la cele mai multe femei.

Această teamă domină sentimentele viitoarelor mame și le împinge să meargă până la renunțarea la o sarcină, sau către a alege nașteri supra medicalizate, fără a lua în calcul posibilitatea de a trece peste această frică.

Indiferent de originea temerii, partea esențială este recunoașterea acestora și vindecarea cu ajutorul unui terapeut specializat pe traume pre si post-natale precum Ditta Depner.

Iată deci cele mai relevante motive din care provine frica de naștere și pe care le poți recunoaște și vindeca înainte de a te decide să concepi un copil sau de a-l aduce pe lume.


Rădăcinile ancestrale ale fricii de naștere vin transgenerațional

Oare câte dintre temerile noastre nu sunt ale noastre, ci sunt de fapt ecouri ale experiențelor străbunicilor noștri? Studiile arată că traumele pot fi transmise de la o generație la alta prin ceea ce se numește "epigenetică". Această descoperire ne deschide o perspectivă diferită asupra modului în care frica de naștere este mai mult decât o experiență individuală, este, de fapt o poveste colectivă pe care pare că o trăim la infinit.

Dacă ne gândim mai profund din ce contexte provenim, nu e de mirare că frica de naștere este atât de răspândită. Luând în considerare viața străbunicilor și a părinților noștri (pe lângă felul în care aceștia știau să facă lucrurile) informația despre naștere era transmisă prin povești și experiențe personale, adesea încărcate de durere și suferință.

Această teamă ancestrală a fost întărită de lipsa asistenței medicale adecvate și de ratele înalte de mortalitate maternă și infantilă. Astfel, frica de naștere a devenit nu doar un răspuns la durere, ci chiar și la moarte, fiind cumva înscrisă înclusiv în ADN-ul emoțional colectiv.

 

Dar, oare, ce putem face pentru a schimba această poveste ce rulează în mintea și în subconștientul unei femei ce vrea sau urmează să devină mamă?

 

Deși, ți se pare că nu ai prea multe de făcut în acest sens, află că deja foarte multe femei și-au depășit această teamă. Iar unele dintre ele chiar au ajuns să experimenteze nașterea ca fiind unul dintre cele mai implinitoare și frumoase momente din viața lor. Cum? Vindecând inclusiv linia lor transgenerațională prin intermediul cursurilor și seminariilor oferite de Ditta Depner. Poți găsi testimoniale ale acestor femei și chiar și a soților lor pe site-ul dittadepner.ro.

 

Povești care se duc direct în subconștient și ne determină ulterior comportamentul

 

           Studiile au demonstrat că mintea noastră conștientă reprezintă doar 5%, din ceea ce noi suntem și din comportamentele pe care le avem. Deci, luând în considerare aceast fapt, noi acționăm și reacționăm mai degrabă din inconștient. Adică din acel procent de 95% pe care nu îl cunoaștem și pe care nu îl controlăm.

           Problema este că, subconștientul nostru se creează în fiecare moment din imagini, cuvinte, sunete, emoții, experiențe pe care le trăim etc. Practic, tot ceea ce noi credem că nu ne afectează, de fapt se stochează acolo în subconștientul nostru și determină mai târziu comportamentul.

           Așadar, toate acele povești de groază pe care le-ai auzit de la mama ta sau de la prietenele tale, de la sora, nașa ta, de la știri, din cărți, din filme sau de la alte femei traumatizate la naștere - cu toate că ai crezut că nu te vor afecta - iată că acestea subconștient ți-au declanșat sau accentuat teama de a naștere.

Propria naștere a mamei

 

           Legătura dintre mamă și copilul ei este una ce nu poate fi contestată. De la nivel fizic, deja din primele luni de la viață, la emoțional și psihic.

           Deci, dacă copilul este 100% conectat la mama lui încă din pântec, acesta preia tot ceea ce mama trăiește, simte și experimentează.

Așadar, dacă trauma mamei, transformată în frică de la propria sa naștere există, aceasta se transmite inclusiv fătului care inconștient o duce mai departe la nașterea propriului său copil. Deci, dacă mama ta a avut frică de naștere, vei avea și tu, la rândul tău pentru că aceasta s-a transmis în perioada intrauterină și ai purtat-o inconștient în interiorul tău până în acest moment.


Propria naștere a tatălui

 

Pentu că fiecare dintre noi conținem material genetic provenit atât de la mama cât și de la tată, același lucru este valabil și emoțional vorbind. Noul omuleț din pantecul unei femei preia inclusiv traumele tatălui, nu doar ale mamei. Astfel că, dacă tatăl a avut parte de o naștere traumatizantă, fetița lui, care ajunge mai târziu mamă poate experimenta frica de a da naștere, fără a înțelege de ce.

Traume nerezolvate

Acele traume provenite de la propria naștere, precum despărțirea de mamă, traumatisme fizice provocate la naștere sau un comportament total neadecvat al personalului din spital, poate face ca unele frici ale noastre să devină piedici în a ne trăi viața așa cum ne dorim.

Totodată, faptul că de cele mai multe ori bebelușul este despărțit de mamă încă de la naștere, iar tatăl nu poate fi prezent în acest moment, noul suflet venit pe lume se poate simți abandonat, neiubit, nesigur și neîncrezător. Iar acest fapt se va reflecta în toate aspectele vieții, inclusiv în cel de a nu crede în capacitatea firească de a da naștere.

Cu toate că orice femeie este capabilă din punct de vedere fizic să nască natural, traumele pe care nu le-a rezolvat, o pot face să creadă că ea nu va putea niciodată să facă față acestui moment.

Indiferent cât de adânci sunt aceste traume, odată ce femeia devine conștientă de ele și alege să le vindece, asistată de un specialist în traume pre și perinatale, frica ei de a naște se va diminua sau chiar va dispărea.

Frica de spital și medii nesigure

 

Cine și-ar dori să ajungă într-un spital de plăcere, fie că vorbim de analize, anumite afecțiuni sau o naștere? Ei bine, nimeni. De ce? Pentru că ceea ce am văzut, auzit sau experimentat chiar noi înșine în anumite momente din viața noastră, nu au fost cu siguranță momente care să ne facă să ne dorim să ajungem din nou acolo. 

Fie că ai teamă de ace, o fobie pentru spitale, ai fost traumatizată la propria naștere sau în timp ce un membru al familiei tale a trecut prin diferite experiențe în spital, frica de a naște la spital poate deveni un obstacol pentru a aduce pe lume un copilaș. De ce? Pentru că o femeie care nu se simtă în siguranță într-un astfel de mediu, nu va putea da naștere și își va bloca nașterea.

În plus, majoritatea spitalelor nu oferă un tratament respectabil unei femei ce urmează să nască și cu atât mai puțin sprijin emoțional sau înțelegere. Iar în momentul nașterii, în care femeia se simte foarte vulnerabilă și are nevoie de sprijin emoțional și fizic, de libertate de mișcare și exprimare, ei îi sunt îngrădite toate aceste drepturi.

Cu toate acestea, există câteva spitale (foarte puține) care le oferă viitoarelor mame un mediu sigur, sprijin și chiar posibilitatea de a naște nemedicalizat, în timp ce la naștere poate participa inclusiv tatăl bebelușului.

Diferite griji legate de travaliu și naștere

 

Faptul că femeile sunt destul de puțin informate referitor la ceea ce se întâmplă cu adevărat cu corpul lor, cu bebelușul lor, cu ceea ce natura a pus în acest proces de sarcină, travaliu și naștere, femeile experimentează fel și fel de frici și scenarii pe care consideră că nu le vor putea gestiona.

Astfel că, vindecarea fricii în acest context ține strict de informare și înțelegere a procesului natural al sarcinii, travaliului și nașterii.

 

Printre alte anxietăți legate de tokofobie se numără inclusiv frica intensă că nu vei reuși să ajungi la spital la momentul potrivit sau că membranele se vor rupe atunci când partenerul tău este departe la serviciu și nu ai pe nimeni alături. Însă, multe femei nu știu că din acest moment până la naștere mai este timp suficient să ajungi la spital.

 

O altă grijă este legată de posibilele complicații care ar putea apărea în timpul travaliului, punând în risc atât binele ei ca mamă, cât și al bebelușului. Aceste complicații provin din traume nerezolvate ce se vor declanșa în momentul nașterii. Însă o dată ce le conștientizezi și le rezolvi alături de un specialist, îți vei da șansa unei nașteri fără complicații.

 

Multe femei au frica de a da naștere unui copil care nu este complet sănătos, de a se naște cu anumite anomalii sau defecte congenitale. Tocmai din acest motiv ele și fac o sumedenie de analize înainte sau în timpul sarcinii care care de fapt nu le oferă o certitudine de 100%. Iar acest lucru le face să fie anxioase excesiv și să dezvolte cu adevărat predispoziții pentru anumite anomalii sau chiar să afecteze dezvoltarea fătului din pântec.

Însă, cu cât o femeie este mai liniștită și mai încrezătoare în sufletul ce vine pe lume prin intermediul ei, cu atât această teama se va dimininua sau va dispărea.

 

Teama de o durere copleșitoare sau de reacțiile imprevizibile și jenante ale propriului corp reprezintă alte aspecte ale fricii de naștere cu care anumite femei se confruntă. Însă odată ce ai înțeles că este vorba despre a te relaxa și a lăsa ca procesul natural al corpului să se desfășoare, nimic din toate acestea nu vor mai părea lucruri ieșite din comun.

În plus, dacă alegi să îți aperi drepturile la naștere, vei avea parte de înțelegere, empatie și oameni, alături de care nu te vei simți stânjenită.

 

Nu uita că nașterea poate fi unul dintre cele mai frumoase momente din viața , pe care o femeie le poate experimenta, dacă trece peste traume, frici și preconcepții.