“Din cauza limitării drastice a activității chirurgicale în spitalele desemnate să trateze infecția cu coronavirus, mulți pacienți cu afecțiuni oncologice în special digestive (cancere de colon) au amânat tratamentul specific și au ajuns în clinica noastră fie în faze mai avansate, fie cu o complicație asociată cancerului respectiv”, a declarat dr. Șerban Vasile, medic primar chirurgie generală la MedLife, adăugând că “după o pregătire prealabilă, toți acești pacienți au beneficiat de un tratament chirurgical la standardele general acceptate în toate clinicile europene de specialitate”.
Exista intervenții chirurgicale care nu pot fi amânate în aceasta perioadă?
Dr. Șerban Vasile: Orice afecțiune chirurgicală acută trebuie să beneficieze de tratament chirurgical de urgență, indiferent de afecțiunile care monopolizeaza eforturile terapeutice medicale din timpul unei epidemii. Pe lângă acestea, sunt afecțiuni oncologice care, deși nu par o urgență imediată, trebuie să beneficieze de tratamentul chirurgical într-un moment optim pentru a putea obține o vindecare sau un control al bolii. De asemenea pacienții cu obezități morbide trebuie să urmeze intervenții bariatrice pentru a reduce ulterior riscul unor evoluții severe sau chiar fatale în cazul infectării accidentale cu coronavirus.
Ce operații complexe ați realizat de-a lungul timpului în cadrul MedLife?
Dr. Șerban Vasile: Cazurile de obezitate morbidă cu IMC peste 55-60 sunt frecvent asociate cu multiple afecțiuni severe ca diabetul zaharat, sindrom metabolic, hipertensiune arterială. După completarea unui plan de investigații specific și o pregatire preoperatorie adecvata toți acești pacienți superobezi pot efectua una dintre operațiile adresate acestei afectiuni.