Iată câteva greșeli pe care le poți evita în timp ce folosești absorbante, astfel încât să scapi de orice grijă.
Nu alegi dimensiunea potrivită a absorbantelor
Dimensiunea absorbantelor trebuie aleasă în funcție de mai multe lucruri: fluxul menstrual, care diferă de la o zi la alta, tipul de lenjerie pe care îl porți, astfel încât să acopere suprafața optimă a acesteia, dar și timpul cât vei fi nevoită să îl porți–de exemplu, este indicat ca, pe timp de noapte, să folosești absorbante mai lungi și mai groase. În funcție de aceste lucruri, poți încerca mai multe tipuri de absorbante pentru fiecare zi a perioadei menstruale.
Ai ales un absorbant parfumat sau din material sintetic
Pentru a elimina riscul apariției unor iritații, urticarii sau alte reacții alergice, este indicat să optezi pentru absorbante cu suprafețe 100% din bumbac. De asemenea, absorbantele parfumate sunt o greșeală majoră de igienă intimă, pentru că pot provoca iritații grave sau reacții alergice severe.
Nu ai așezat corect absorbantul
Pentru a fi eficiente, absorbantele trebuie, în primă fază, scoase din ambalajul lor și plasate exact pe mijlocul lenjeriei, astfel încât, în timpul mișcării, să nu se miște prea mult în sus sau în jos. Dacă absorbantul pe care îl folosești are și aripioare, asigură-te că le-ai lipit bine de lenjerie.
Alte sfaturi utile:
- asigură-te că ți-ai igienizat mâinile, înainte să atingi absorbantul;
- pentru a acoperi zone extra, poți folosi absorbante zilnice suplimentare.
- Nu ai respectat timpul de purtare
Timpul general recomandat pentru purtarea unul absorbant este între 4 și 8 ore, însă, intervalul este destul de vag. Timpul de purtare variază în funcție de absorbantul pe care îl folosești, fluxul menstrual și, evident, nivelul tău propriu de confort.
Secretul este simplu: absorbantul trebuie înlocuit înainte să se umple, ca să nu riști scurgeri sau mirosuri neplăcute. În plus, fiind un mediu umed, apariția unor bacterii care pot duce la infecții neplăcute nu este exclusă.
Fiecare tip de absorbant are un timp de purtare recomandat - în general, informațiile necesare la timpul de purtare se regăsesc și pe ambalaj. Verifică-l în mod constant, fii atentă la nivelul tău de confort și schimbă-l, atunci când este necesar.
Nu ai ales lenjeria și hainele potrivite
Pentru a evita pătarea hainelor, folosește lenjerie intimă mai groasă și cu o suprafață mai mare care poate fi acoperită de absorbant. De asemenea, asigură-te că este strâmtă pe corp, dar confortabilă, în același timp.
Bonus: ia în considerare lenjeria special creată pentru menstruație, impermeabilă și care te scapă de acest risc.
Tot pentru un confort mai mare, poartă haine închise la culoare și largi.
Ai făcut mișcări multe și bruște
În special, în zilele în care fluxul menstrual este mai mare, evită să faci mișcări bruște. Din cauza lor, absorbantul se poate muta de pe lenjerie și pot apărea scurgeri neplăcute.
Totuși, exercițiile fizice ajută la creșterea nivelului de endorfine, lucru ce poate ameliora simptomele neplăcute și dureroase ale menstruației.
Astfel că, dacă vrei să faci exerciții fizice, folosește absorbante mai lungi și mai groase, o lenjerie potrivită și evită mișcările bruște.
Nu ai verificat frecvent starea absorbantului
Pe cât posibil, încearcă să mergi la baie mai des, pentru a verifica starea absorbantului: o dată la o oră sau două ar putea fi suficient de precaut. Reține însă că nu e un timp fix și că dacă ți se pare ceva în neregulă, mergi chiar dacă ai fost „acum cinci minute“.
Chiar dacă menstruația vine cu efecte neplăcute și, uneori, poate deveni o povară, este important să-ți asiguri o igienă intimă corespunzătoare. Reducerea riscului de infecții sau alte afecțiuni, alături de asigurarea unui confort în timpul menstruației, cu siguranță merită efortul.