O mare parte a sociologilor și a psihologilor insinuează că peste 9 luni, adică în decembrie 2020 – ianuarie 2021, vom asista la o explozie de nou-născuți, ca urmare a măsurilor de izolare la domicilu luate în această perioadă.
Doctorii neonatologi au observat de-a lungul timpului asemenea „baby-boom”-uri după dezastre naturale (gen uragane) sau după victorii majore ale favoriților în sporturile de echipă. „Va fi probabil cel mai mare baby-boom pe care l-am văzut. Toată lumea e acasă. Cei care au copii sunt mai puțin susceptibili să facă alții, dar șansele cresc la cei fără copii”, e de părere un renumit doctor american, Kevin Kathrotia.
Un alt indiciu care susține ideea de creștere a natalității e legat de cotele în scădere pe care le dau casele de pariuri britanice în ceea ce privește depășirea procentelor din anii precedenți. „Rata natalității e într-o prăbușire continuă, dar acum oamenii stau mai mult împreună, iar asta se poate traduce prin mai multe nașteri”, a declarat Peter Watton, reprezentantul unei case de pariuri.
De partea cealaltă, cei mai puțin optimiști aduc în discuție teama familiilor de a concepe un copil, de vreme ce în Marea Britanie a existat deja un caz de nou născut infectat cu coronavirus, în contextul în care mama era și ea bolnavă. Renee Wellenstein, o doctoriță ginecolog, a remarcat că are mai puține cliente față de finalul lui 2019. „Stresul scade fertilitatea, atât la bărbați cât și la femei”, a afirmat ea. Totuși, conform acesteia din urmă, interesul pentru nașteri va urca semnificativ la finalul pandemiei. „Când totul se va termina, mulți vor spune «Hai să facem un copil!»”, a subliniat Wallenstein.