Pandemia de coronavirus. Care sunt țările care au demonstrat că au cele mai eficiente sisteme de sănătate


Pandemia de coronavirus a lovit întreaga planetă, însă infecția afectează diferit populația globului. Pe lângă măsurile de distanțare socială luate de autoritățile fiecărui stat, crucial în oprirea răspândirii infecției este gradul de dezvoltare a sistemelor de sănătate.


Statele care au azi puține cazuri de Covid-19 și o rată a deceselor scăzută au învățat din greșelile celor care au dat piept cu infecția la începutul anului. Totodată, unele state gestionează mai bine situația îmbolnăvirilor și au o rată a vindecărilor mai mare decât a altor țări.

Explicația stă în sistemele de sănătate mai avansate, datorate procedurilor clare de lucru și tehnologiei disponibile. Plecând de la cercetarea The Legatum Prosperity Index, realizată în 2019 de Institutul Legatum din Londra, BBC a întocmit un clasament al celor mai performante sisteme de sănătate în vremea pandemiei.

Publicația a stabilit care sunt cele mai eficiente servicii de sănătate din lume, pe baza chestionării unor medici din țările de top din acel clasament. Specialiștii au dezvăluit cum au reușit să gestioneze atât de bine criza coronavirus.

Iată clasamentul!

Japonia

Aflată pe locul 2 în cercetarea din 2019, Japonia pare a avea cel mai pregătit sistem de sănătate în timp de pandemie. În ciuda unei creșteri a numărului de cazuri raportate, ceea ce a dus la instituirea stării de urgență în data de 7 aprilie, țara insulară a gestionat incredibil epidemia încă din fașă. 

La 21 aprilie 2020, Japonia are 11.135 de cazuri confirmate și 263 de decese. Peste 116.000 de teste au fost făcute în această țară de la izbucnirea epidemiei. Primul caz a fost semnalat la 16 ianuarie 2020.

Publicația britanică notează că populația nu este testată în Japonia decât decă prezintă simptome de Covid-19, însă orice cetățean poat efectua un test, pe cheltuială proprie, într-o clinică privată. 

Astfel, toate cazurile depistate sunt tratate din fază incipientă, iar boala nu se agravează. Mai mult, japonezii sunt obișnuiți cu purtarea măștilor medicale, chiar dacă nu se confruntă cu epidemii.

Citește șiPink, despre infecția cu coronavirus: „Nu m-am rugat în viața mea atât de mult”

Coreea de Sud

În aceeași emisferă, Coreea de Sud a fost deja lăudată pentru modul în care a intervenit pentru împiedicarea răspândirii virusului. Una dintre explicații este că spitalele din această țară erau deja echipate pentru o eventuală epidemie de pneumonie. În 2015, Coreea de Sud s-a confruntat cu epidemia de Sindrom respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Izbucnită în 2012 în Arabia Saudită, epidemia de coronavirus MERS a fost raportată în Coreea de Sud la 20 mai 2015. Atunci, doar 38 de oameni și-au pierdut viața, însă autoritățile medicale au înțeles că trebuie să se protejeze pe viitor de eventuale tulpini de coronavirus.

Un alt lucru esențial care a influențat răspunsul eficient al sistemului medical este acela că fiecare cetățean din Coreea de Sud este asigurat medical, indiferent de venituri. Datorită acestei asigurări medicale publice, statul realizează foarte multe teste preventive pentru depistarea unor eventuale amenințări la adresa sănătății populației.

Coreea de Sud are azi 10.683 de cazuri confirmate și 237 de decese, toate cauzate de Covid-19.

Israel

Israel este unul dintre puținele state ale lumii care au luat măsuri imediat ce China a raportat primele cazuri de îmbolnăvire cu un nou tip de pneumonie, mult mai agresivă. La sfârșitul lunii ianuarie, prerogativele ministrului sănătății au fost extinse pentru care acesta să ia toate măsurile necesare contracarării răspândirii virusului.

Isralelul a implementat încă de tmpuriu sistemul de testare RT-PCR, care a fost extins în numeroase laboratoare din țară. 

În ciuda faptului că serviciile medicale sunt gratuite pentru toată lumea, sistemul de sănătate din Israel nu are alocată o sumă considerabilă din PIB. Totuși, Israelul compensează altfel.

Asta înseamnă că suntem foarte eficienți, extrem de activi și ne adaptăm repede. La Sheba (Centrul Medical Sheba – n. red.), gândim mereu cu doi pași în față și încercăm să rezolvăm problemele înainte ca ele să apară”, a declarat prof. dr. Arnon Afek, pentru sursa citată.

Israelul a raportat până acum 13.883 de îmbolnăviri și 181 de decese.

Pe locurile următoare se află Germania (4) și Australia (5)

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO: 

  • Pandemia de coronavirus. Care sunt țările care au demonstrat că au cele mai eficiente sisteme de sănătate

related posts

Modifică setările cookies