Părerea specialistului despre tinerii care suferă de reumatism și apelează la recuperarea medicală, de la vârste fragede


Afecțiunile care implică recuperarea medicală prin kinetoterapie sunt asociate cu înaintarea în vârstă, însă, realitatea de zi cu zi, este cu totul alta.


“Tehnologia modernă reprezintă un factor nociv!”

Astfel că, tot mai mulți tineri pășesc pragul clinicii de specialitate, pentru diverse probleme fizice, lucru care nu se întâmpla în alți ani.

Iată ce spune specialistul! 

"Principalul motiv, pentru care tot mai mulți tineri ajung să aibă nevoie de kinetoterapie, este viața socială trepidantă, care îi expune unui stres cronic prelungit, alimentația nesănătoasă, folosirea în exces a tehnologiei moderne, lipsa exercițiului fizic, toate acestea generând boli cardiovasculare, ce pot duce la accidente vasculare cerebrale.

Există foarte multe cazuri de accidente vasculare cerebrale, la vârste din ce în ce mai mici. Din fericire, tinerii au un potențial de recuperare destul de mare, iar capacitățile lor fizice, rezistența unui organism mai tânăr, prospețimea intelectuală, permit o învățare sau reînvățare a unor abilități pierdute în urma accidentului vascular", spune Dr. Cornel Brotac.

Potrivit statisticilor, 50% din populația adultă a României suferă de afecțiuni reumatismale, iar îngrijorător este faptul că din ce în ce mai mulți tineri au astfel de boli, nu doar bătrânii, toate astea din cauza sedentarismului, a orelor îndelungate petrecute la birou sau a alimentației proaste. Un alt factor nociv îl reprezintă tehnologia modernă.

"Tinerii și copiii din ziua de azi, din păcate, stau cu ochii în telefoane și tablete, nu mai ies în aer liber, nu practică un sport, ci stau în casă și se joacă pe calculator, iar, în acest caz, musculatura li se atrofiază. Totodată, cei care nu au o încălzire adecvată și nici condiție fizică, merg la sală să tragă de fiare, dar își strică, de multe ori, coloana sau fac întinderi, entorse etc., după care se lasă și intervine obezitatea. În prezent, sunt din ce în ce mai mulți copii și tineri, începând cu vârsta de 10 ani, cu probleme lombare, cu scolioză avansată, cu atrofieri grave musculare, sau cu rupturi de musculatură și ligamante, ceea ce e foarte grav", mai precizează specialistul. 

Evaluarea medicală și alegerea unei metode potrivite de tratament începe cu examinarea fizică și istoricul medical al pacientului, ținând cont și de rezultatele de laborator sau cele obținute în urma unor teste de imagistică medicală. După stabilirea unui diagnostic corect, se stabilește un plan de tratament care poate să conțină mai multe proceduri combinate între ele.  

Ce este kinetoterapia și la ce ajută? 

Kinetoterapia este o formă de "terapie prin mișcare" (gimnastică medicala), destinată atât persoanelor cu o condiție fizică bună, care își doresc să-și perfecționeze condiția fizică, cât și în cazul sportivilor sau persoanelor care au suferit accidentări (fracturi, entorse, rupturi de ligamente), intervenții chirurgicale ce au limitat capacitatea de mișcare, sau celor care suferă de afecțiuni reumatice.

Totodată, kinetoterapia este o formă de educație fizică, prin care pacienții învață sau reînvață adoptarea unei posturi corecte și evitarea unor obiceiuri ce au impact nedorit asupra mobilității. 

Situații în care se recomandă kinetoterapia-dureri lombare, hernie de disc, discopatie, reumatism cronic, rupturi de ligamente, deformări ale coloanei vertebrale (cifoză, lordoză, scolioză), entorse, luxații, recuperare după fracturi.

  • Părerea specialistului despre tinerii care suferă de reumatism și apelează la recuperarea medicală, de la vârste fragede

related posts

Modifică setările cookies