Tabloidul britanic Daily Mail a analizat mai bine problema si a comparat ingredientele a doua sampoane. Unul de 34 de lire, al unei cunoscute firme de cosmetice, si altul de 10 lire al unui brand mai putin renumit.
La samponul de 34 de lire, principalele ingrediente erau: apa, sulfat de sodiu laureth, dimeticona, distearat glicol, Disodium Cocoamphodiacetate, clorura de sodiu. Sa tinem cont ca samponul este compus 80% din apa.
Samponul de 10 lire continea, pe langa apa, sulfat de sodiu laureth, dimeticona, Disodium Cocoamphodiacetate, clorura de sodiu si alcool cetilic.
Extracte naturale in cele doua sampoane: orice ingredient enumerat face mai putin de 1 la suta din sampon.
In ciuda faptului ca primul brand costa de trei ori si jumatate mai mult decat al doilea, cinci dintre ingredientele principale ale fiecarui sampon sunt identice, inclusiv clorura de sodiu, cunoscuta de noi ca „sare”.
John Hamilton, patronul unei companii care dezvolta formule pentru par organic si pentru produse de infrumusetare, sustine ca practic suntem “jefuiti” de firmele care cer preturi exagerate pe cosmeticele lor.
“Oamenii sunt indusi in eroare de reclame si de marketing. Daca iei la analizat raftul cu sampoane al unui supermarket, vei descoperi ca 90% dintre ingredientele sampoanelor sunt identice. Parfumul si culoarea sunt elementele care le diferentiaza”, spune Hamilton.
Sampoanele au formule destul de simple. In afara de apa, trebuie sa contina agenti tensioactivi – detergenti – pentru a indeparta substantele uleioase de pe suprafata parului. Sulfatul de sodiu laureth este cel mai folosit.
Vei gasi de asemenea ingrediente care sunt adaugate pentru a ingrosa acest produs, pentru a a-l face mai cremos, pentru a da stralucire parului, pentru a echilibra PH-ul, pentru a se asigura ca nu este prea acid pentru piele sau pentru a crea spuma.
Dar cum ramane cu acele minunate extracte naturale cu care se lauda producatorii – ulei de floarea soarelui, extracte de citrice etc? Potrivit lui John, aditivi cum ar fi uleiul de migdale sau uleiul de ricin reprezinta mai putin de 1 la suta din suma totala a ingredientelor. “E ca si cum ai turna o picatura de whiskey intr-un pahar cu apa si ai sustine ca ai realizat un cocktail”, spune Hamilton.