Fereste-te de raceala! Gutuile iti intaresc sistemul imunitar


Pune-ti la punct sistemul imunitar pentru iarna cu ajutorul gutuilor. Acum este sezonul lor si se gasesc peste tot, asa ca o cura de gutui este binevenita. Nu exagera insa, o gutuie are 355 de calorii pe suta de grame si stimuleaza pofta de mancare.


Gutuile se pot consuma proaspete, caz in care sunt excelente pentru ficat, dar si sub forma de suc, mancare sau gem, coapte, fierte sau uscate prin deshidratare.

Medicii ne recomanda ca in sezonul rece sa consumam cate o gutuie pe zi, acest lucru tinand departe inflamatiile gatului. Gutuile sunt folosite in cazul infectiilor respiratorii.

Dupa o masa copioasa senzatia de greata poate fi inlaturata cu ajutorul gutuilor, care ajuta si procesul de digestie.

Mai mult, acestea au efecte pozitive si asupra psihicului, imbunatatind starea de spirit. Sucul de gutuie este recomandat cardiacilor, astenicilor, persoanelor cu probleme respiratorii si celor care au frecvent indigestii. Se bea, zilnic, cate un pahar, inainte de masa, vreme de 30 de zile. Compotul de gutui neindulcit sau o jumatate de fruct mancat pe stomacul gol calmeaza crampele intestinale

Chiar daca are 355 de calorii pe suta de grame, experta in nutritie Mihaela Bilic spune ca gutuia este "prietena curei de slabire". Mihaela Bilic spune ca gutuia asigura o satietate foarte mare deoarece este un fruct pe care il mancam foarte lent.

“Acele pectine pe care le contine si care chiar se transforma intr-o usoara gelatina cand folosim gutuia ca si agent de ingrosare pentru alte dulceturi sau prajituri , este un alt factor care este sanatos si ajuta la slabit. Gutuia este prietena curei de slabire”, spune Mihaela Bilic.

Un studiu recent efectuat in Turcia a dezvaluit proprietati antioxidante uimitoare ascunse in pulpa deliciosului fruct. Rezultatele cercetarii au plasat gutuia in topul celor mai puternice arme in lupta cu radicalii liberi si implicit cu imbatranirea prematura. Si asta in conditiile in care cercetatorii de la Universitatea Ankara au descoperit ca doar rodiile bat gutuile in privinta nivelului de fenoli si flavonide din componenta.

Gutuia contine hidrati de carbon, provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, precum si minerale (potasiu, fosfor, calciu si sodiu).

Specialistii sustin ca gutuile au un continut ridicat de substante pectice, importante in reducerea colesterolului din organism si a riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare.
 

related posts

Modifică setările cookies