Anca Alungulesei, fondatoarea RawCoco, ne spune de ce este importanta detoxifierea pentru organismul nostru:
Lasand asta la o parte, totusi de ce este important sa avem o digestie corecta, un tranzit intestinal ceas si un stil de viata sanatos? Pentru ca, suntem ceea ce mancam. Asta deja stim. Insa, suntem si ceea ce eliminam. Acesta insa este un subiect usor rusinos, pe care nu prea ne vine sa-l abordam, cu care de fapt ne ascundem. Adica pe cine ar interesa de cat ori am fost eu astazi la toaleta. In principiu, pe nimeni insa pe tine ar trebui sa te intereseze in primul rand asta. Pentru ca aceste “iesiri” sunt un semn ca tranzitul mancarii in organismul tau, functioneaza asa cum trebuie. Tot ce ingeram, indiferent ca este lichid sau solid, trebuie si eliminat. Nu trebuie sa ramana nimic acolo. Doar sa asimilam tot ce se poate din hrana pe care o ingeram (nutrienti, vitamine, minerale, micro si macroelemente). In rest, totul... out-out-out. Ei, usor de zis si mai greu de facut. Pentru ca alimentatia este cauza principala a faptului ca ceea ce intra nu iese. Mai pe romaneste, trebuie sa dai afara ce ingerezi. Si cate mese ai pe zi, tot atatea scaune trebuie sa ai.
Daca insa simti ca ai un dezechilibru in ceea ce priveste digestia si evacuarea alimentelor, iata cateva sugestii.
Pentru ca sistemul digestiv sa functioneze corect, trebuie sa consumi, cu preponderenta, alimente pentru detoxifierea corpului si anume, cele care ajuta intestinele si colonul sa evacueze rezidurile alimentare. Consumand aceste alimente, corpul tau, pe langa faptul ca va elimina resturile alimentare, va elimina si toxinele rezultate in urma acestor resturi, va functiona mai bine, dar mai presus de toate, vei castiga un plus de energie.
Eliminarea toxinelor si a deseurilor care se acumuleaza in intestine si in colon este o sarcina foarte grea si este recomandata, mai ales daca esti o persoana care traieste intr-un stres constant, ai senzatia constanta de oboseala, suferi de constipatie, lipsa de concentrare si ai tulburari de somn.
Cresterea in greutate si indigestiile sunt conditii comune atunci cand intestinele nu functioneaza corespunzator. Prin urmare, iata cateva alimente pentru detoxifierea intestinelor pe cale naturala: fructe proaspete in coaja, fulgi de drojdie, legume proaspete, alge (spirulina si chlorella), boabe incoltite, spanac, broccoli, seminte de chia, in, migdale.
In intestine, de obicei se acumuleaza o cantitate mare de deseuri si, din aceasta cauza, functionarea generala a organismului este ingreunata. Intestinul, de asemenea, cunoscut sub numele de colon, poate genera multe probleme in cazul in care nu este curat, de aceea este recomandabil sa facem o detoxifiere constanta. Mai mult decat atat, este foarte important sa cunoastem cauzele care au generat aceasta acumulare de toxine pentru a fi evitate, pe viitor, cat mai mult posibil. Insa, cauza cea mai importanta a acumularii toxinelor este alimentatia. De aceea este foarte important sa fim atenti la ceea ce ingeram si, bineinteles, ca cantitate.
Foto: Anca Alungulesei
Ce trebuie sa stii despre curatarea colonului?
De exemplu, daca doresti sa iti curatati colonul sau intestinele dupa o constipatie ocazionala, este suficient sa adaugi fibre sau ierburi la normalizarea tranzitului. Insa, aceasta este o solutie de moment, deoarece, doar cu ele nu poti elimina toate deseurile "vechi" care s-au lipit de peretii intestinelor sau a colonului. O persoana care nu merge la toaleta timp de trei zile are o acumulare de deseuri in organism de la 15 mese diferite.
Insa, daca efectuezi o curatare a intestinului este mult mai bine pentru organism, deoarece elimini tot ceea ce este inutil, de la paraziti pana la produse care au fost inghitite cu mult timp in urma. In plus, o sa ai un sentiment de liniste interioara, un somn mai bun, o respiratie curata, disparitia de cosuri sau eruptii cutanate. Detoxifierea are, de asemenea si alte efecte tonice, cum ar fi stimularea ficatului si a pancreasului. Curatarea intestinala serveste pentru a imbunatati absorbtia si asimilarea de produse alimentare.
Ar trebui sa sti, de asemenea, ca laxativele nu sunt benefice, desi pe termen scurt par solutia ideala. Ele sunt toxice si iritante pentru organism. Si, totodata, creaza dependenta. Colonul nostru devine “lenes” si nu mai vrea sa functioneze. Nu trebuie sa devenim "dependenti" de laxative, sa incercam pe cat posibil sa nu le folosim pentru ca au multe efecte negative pentru organismul nostru. Ceea ce trebuie sa facem, este sa ne schimbam alimentatia si sa fim consecventi. Regularitatea trebuie sa fie o consecinta naturala a schimbarilor care le-am facut in alimentatie. Acest lucru inseamna ca nu putem sa mancam ce vrem si o data pe saptamana facem o curatare a intestinului, deoarece nu asa putem avea un intestin curat si fara deseuri.
O cura de detoxifiere cu sucuri este extrem de benefica pentru organism deoarece ii ofera acestuia exact “odihna” de care corpul are nevoie. In momentul in care iti dai seama ca ai nevoie de un detox cu sucuri este bine sa te informezi si sa faci cea mai buna alegerea pentru tine. Cand spun alegere ma refer la faptul ca ar trebuie sa alegi un detox bine gandit si incercat deja si de alte persoane, care iti pot impartasi cum s-au simtit dupa ce l-au tinut.
Beneficiile pe care le poti obtine in cateva zile sunt extrem de valoroase. In primul rand, te vitaminizezi, datorita sucurilor crude, nepastereurizate. Este important ca sucurile sa fie stoarse prin presare la rece, deoarece astfel nu se oxideaza si sunt mult mai pline de vitamine si nutrienti decat un suc stors prin alta metoda. Vei observa ca nivelul de energie creste, tranzitul tau va fi accelerat iar pielea este mult mai luminoasa. Acestea sunt doar cateva din efectele detoxifierii cu sucuri. Insa cel mai mare beneficiu al unei detoxifieri cu sucuri este faptul ca, timp de cateva zile organismul se odihneste deoarece nu mai este fortat sa digere mereu alimentele.
Pe termen lung putem consuma cu prepondererenta anumite alimente care au proprietati de "curatare" pentru intestin si colon. Insa, sa nu uitam cel mai important lucru din toate. Cum mancam si cat mancam. Proportia este extrem de importanta iar modalitatea de a manca este esentiala. Pastreaza-ti timpul alocat mesei doar pentru masa. Este un timp pretios in care putem savura mancarea si sa ne concentram doar la aceasta actiune.
La ora mesei sa fim trup - suflet - minte doar acolo. Astfel, de fiecare data cand vom manca vom fi recunoscatori pentru darul minunat pe care l-am primit de la natura: hrana datorita careia mentinem viata.
Un material de Anca Alungulesei, de la RawCoco