Este greu să fii calm și lucid când eczema apare constant. Copilul plânge mult, nu doarme suficient - și nici tu.
Frații lui trebuie să îndure și ei consecințele dermatitei atopice, o afecțiune care perturbă viața întregii familii. Este extrem de dificil pentru părinți să vadă cum bebelușul suferă atât de mult din cauza unei afecțiuni cronice recurente. Controalele regulate la medic sunt absolut esențiale pentru stabilirea unui tratament eficient în perioadele în care își face apariția eczema, așa numitele puseuri. Există, de asemenea, alte modalități prin care îți poți ajuta copilul și îl poți liniști în fiecare zi.
Tratament permanent pentru piele atopică: hidratarea!
În toate cazurile de dermatită atopică, există întotdeauna problema pielii foarte uscate și a unei deficiențe a rolului său de barieră de protecție. Hidratarea zilnică a pielii atât de uscate este esențială pentru consolidarea stratului său hidrolipidic. Acest gest simplu ajută la rărirea puseurilor. Pentru bebelușii care prezintă risc, este important să începi aplicarea de produse emoliente de îndată ce se nasc și să continui până când nu mai există niciun simptom - adesea până la adolescență. Ai grijă să alegi produse special adaptate pentru pielea atopică.
Avantajele hidratării corespunzătoare a pielii atopice:
- Împiedică apariția eczemelor.
- Încetinește evoluția bolii prin îmbunătățirea echilibrului pielii.
- Tratează simptomele prin diminuarea senzației de mâncărime
Tratarea eczemelor: lupta cu inflamația
Atunci când se produce un episod eruptiv (puseu), tratamentul localizat cu antiinflamatori (corticosteroizi topici) este prima indicație medicală pentru o calmare rapidă, pentru reducerea pruritului și evitarea apariției infecțiilor cutanate. Aplică întotdeauna tratamentul prescris de medicul specialist numai pe zonele afectate, o dată pe zi, până când dispare roșeața. Cantitatea de corticosteroizi topici pe care o utilizezi scade automat pe măsură ce tratamentul progresează și zonele afectate devin mai mici. Este indicat să urmezi întotdeauna recomandările medicului tău.
4 sfaturi care te ajută să aplici crema corect și eficient:
- Spală-te pe mâini înainte de aplicare.
- Fii generos. Cantitatea corectă de cremă pentru coatele și genunchii copilului este echivalentă cu dimensiunea cotului unui adult. Masează delicat și încet astfel încât crema să fie absorbită în întregime.
- Emolientul se aplică de două ori pe zi: aplică balsamul sau crema hidratantă dimineața și seara, chiar dacă copilul tău nu a făcut baie sau duș, pe tot corpul, și nu doar în punctele critice.
- Aplică tratamentul antiinflamator o dată pe zi: în același timp cu crema emolientă și numai pe zonele unde este prezentă eczema, până la dispariția acesteia. Urmează întotdeauna indicațiile medicului.
Învăță cum să calmezi pielea:
Scărpinatul puternic nu face altceva decât să înrăutățească inflamația și pruritul. Totuși, pot exista soluții pentru senzația acută de mâncărime cutanată. Iată cinci sfaturi pe care le poți urma:
Aplică ceva rece pe piele: Pune cuburi de gheață învelite într-o bucată curată de material pe zonele cu eczemă.
Utilizează Atoderm SOS Spray pentru a calma pruritul. Acesta este un produs cu o înaltă toleranță, fiind indicat chiar și pentru nou-născuți.
Încearcă să oprești scărpinatul prin frecare tuturor zonelor care îi provoacă senzație de mâncărime copilului folosind pietricele netede și reci, sau cu orice alt obiect neted, pentru a limita leziunile pielii.
Folosește o rolă din lemn (care nu zgârie) pentru masajul zonei cu prurit.
Distrage-i atenția copilului cu jucăria sa preferată, cu o glumă sau cu un joc de schimbare a mimicii feței pentru a nu se mai gândi la scărpinat!