Dupa migdale, goji, aloe vera, acai si chiar broccoli a venit randul unui alt aliment-minune care face furori in lumea vedetelor si nu numai. Este vorba despre uleiul de chia presat la rece, bogat in acizi grasi Omega 3 si nutrienti.
Acizii grasi esentiali Omega 3, care se mai regasesc in peste si semintele de in, sunt vitali pentru piele, ajutand la imbunatatirea aspectului acesteia.
Uleiul de chia a devenit un ingredient de baza in cremele cu efecte anti-imbatranire de ultima generatie.
Pe langa Omega 3, uleiul de chia mai este bogat in antioxidanti, vitamine si minerale.
Adepta regimului raw-vegan, Ligia Pop, a scris pe blogul sau despre beneficiile semintelor de chia. Daca n-ai auzit inca de ea, Ligia Pop este autoarea cartilor de bucate “Retete Vegane Fara Foc” si “Germeni si Vlastari - Surse de Sanatate si Energie”, este raw vegan chef (bucatar specializat in bucataria vegana fara foc), sustine demonstratii culinare si organizeaza anual targuri raw vegane. Are chiar si un show online, "Ligia's Kitchen”, unde te invata retete vegane fara foc, facute intr-un timp record de 3-10 minute.
Iata ce stie Ligia Pop despre semintele de chia:
Contin de 5 ori mai mult calciu decat laptele (plus boron care ajuta calciul sa se transfere in oase).
Contin de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele.
Contin de 3 ori mai mult fier decat spanacul.
Contin de 3 ori mai multa fibra decat ovazul.
Contin de 2 ori mai multe proteine decat orice fel de fasole, samanta sau cereala. Sunt o sursa complexa de proteine, avand toti amino-acizii esentiali care sunt prezenti intr-o forma extrem de usor de digerat.
Contin de 2 ori mai mult potasiu decat bananele.
Contin mai multa omega 3 si 6 decat semintele de in si nu se rancezesc.
Pe langa toate acestea sunt o sursa excelenta de energie, in special pentru atleti iar o cantitate mica ofera satietate.
Ajuta corpul sa elimine kilogramele in plus si taie pofta de mancare.
Ajuta corpul sa isi sustina si sa isi reconstruiasca muschii in timpul exercitiului fizic, in timpul sarcinii dar si dupa nastere, dearece ajuta la regenerarea membranei.
Cresc lactatia si sunt o sursa compacta de nutrienti pentru copii de orice varsta.
Nu au gust si absorb apa foarte usor, transformandu-se in mai putin de 10 minute intr-o budinca densa.
Sunt usor de digerat si imediat dupa ingerare sunt transportate si folosite de catre celule corpului nostru.
Pe langa toate acestea, erau folosite de indieni si misionari pentru bandajarea ranilor pentru grabirea vindecarii si pentru evitarea infectiei. Le foloseau pentru a indeparta infectiile din ochi si pentru clarificarea ochilor, prin simpla plasare a doua seminte in ochi.