Slabire fara dieta si sport. Tu ce stii despre pastilele de slabit?


Sarmale, lebar, carnati, salata de boeuf. Ana (26) si-a facut de Craciun un cadou… neplacut: 5 kilograme in plus. La 1,65m ea cantarea 70kg si, din cauza slujbei, sa ajunga la sala de sport sau sa manance sanatos, la ore regulate, ii este imposibil. Asa a ajuns la solutia cea mai simpla, dar si cea mai periculoasa: pastila de slabit. In 3 saptamani a slabit deja 5 kilograme si nu vrea sa se opreasca aici, in ciuda riscurilor la care se supune cand ia pastila.


Ana ia in fiecare dimineata, inainte de masa, o pastila care promite o slabire de 10 kg pe luna. “La Craiova, de unde am luat-o eu, costa 3 lei pastila, pe net gasesti oferte, 3 cutii 70 de lei sau cam asa”, povesteste ea.

De cand Mutu a ajuns pe prima pagina a ziarelor dupa ce a consumat sibutramuna (o substanta care actioneaza asupra sistemului nervos inhiband senzatia de foame), exista multe zvonuri legate de anorexigene (substantele care actioneaza asupra apetitului). Zvonurile sunt alimentate si de faptul ca produsele care contin sibutramina s-au scos de pe piata in urmatoarele tari: SUA, Marea Britanie, in tarile din Uniunea Europeana, Australia, Noua Zeelanda, Canada, Hong Kong, Thailanda si Mexic.

Pe cutiile multor produse de acest tip nu scrie ca ar fi vreun strop din vreun anorexigen in componenta pastilelor, ci doar extracte din plante. Numai ca la produsele incadrate in categoria suplimentelor alimentare, nu a medicamentelor, producatorul nu este obligat sa faca publice toate ingredientele. Astfel, Ana si ceilalti care il consuma “dupa ureche” isi joaca sanatatea la ruleta.

Slabesti sau nu?
Pastila-minune i-a schimbat imediat Anei obiceiurile alimentare. “Nu mai am pofta de dulciuri, beau mai multa apa, aproximativ 4 l pe zi. In timpul zilei mananc foarte putin, nu simt foame, dar trebuie sa mananc. Beau mai putina cafea, una dimineata – inainte beam cate 2-3 pe zi. Merg la baie imediat dupa mese. In prima saptamana in care am luat pastila, dormeam mai agitat, ma trezeam noaptea foarte des sa bea apa si de la 6 dimineata nu mai puteam sa dorm si nu ma simteam obosita. Acum nu mai am nicio problema.”, povesteste Ana.

In timp ce ea slabeste vazand cu ochii, Cristina (20) a pus pe ea, din cauza unui produs similar. „Am luat un tratament sub forma de pastile si picaturi timp de o luna. In perioada cat le-am luat am avut o pofta de mancare debordanta, pe care nu o avusesem pana atunci. Obiceiurile alimentare mi s-au schimbat in masura in care mancam de 10 ori mai mult decat pana acum si m-am ingrasat, in timp ce luam pastilele, aproximativ 6 kg. De la 64 de kilograme am sarit peste 70. Bineinteles ca starea mea era mai rea de la o zi la alta, dar nu-mi dadeam seama pe moment. Am realizat abia dupa ce m-am oprit din „tratament”. Acum am fost la nutritionist si mi-am facut un program sanatos, in urma caruia sper sa scap de toate kilogramele in plus.”, povesteste Cristina.

Cum functioneaza pastilele de slabit?
In functie de felul in care actioneaza asupra organismului, exista trei mari tipuri de produse de slabit: cele care diminueaza absorbtia de grasimi, cele care cresc rata metabolismului si produse care diminueaza senzatia de foame. Ultima categorie da rezultate cel mai rapid, dar din pacate este si cea mai periculoasa deoarece actioneaza asupra creierului, iar administrarea gresita, nesupravegheata de medic poate avea efecte negative. Cu toate acestea, usurinta cu care se gasesc produsele pe Internet si pretul lor mic, fac mii de persoane sa apeleze la ele.

Mai mult mit decat stiinta
Pentru ca pastila a functionat pana acum, Ana, ca si altii in situatia ei, ar lua mereu ceva care sa o ajute sa-si controleze foamea, dar a citit ca nu e bine sa o iei mai mult de 3 luni fara pauza. Nu scrie nicaieri ce se intampla daca iei totusi pastila pe termen lung si nici ce se intampla daca iei mai multe pastile pe zi. De fapt, intreaga piata a produselor miraculoase de slabit este inconjurata de zvonuri.

Parerea unui specialist
Dr. Mihaela Bilic, specialist in nutritie, este de parere ca majoritatea pastilelor de slabit disponibile in acest moment nu fac bine, dar… nu fac nici rau. Daca ar fi fost bune, obezii ar fi fost salvati. Problema ar fi ca, din cauza ca au fost persoane care nu au folosit produsele conform indicatiilor medicale, s-a creat panica in lumea medicala si substantele active ca efedrina si sibutramina au fost interzise.

Folosite cum trebuie, conform medicului specicialist, medicamentele care suprima senzatia de foame ajuta la educarea apetitului, problema specifica celor care sufera de obezitate. In acelasi timp, dr. Mihaela Bilic considera ca suplimentele care reduc absorbtia grasimilor in organism nu sunt o solutie pentru ca nu ajuta pe termen lung in lupta cu kilogramele, adica dupa incetarea tratamentului foamea va avea aceeasi intensitate.

Medicii avertizeaza ca orice metoda de slabit trebuie insotita de o dieta echilibrata si de exercitii fizice pentru a obisnui organismul sa consume mai multe calorii.

Oricum, in scurt timp, suplimentele alimentare vor putea fi importate si comercializate dupa reguli noi, conform stirileprotv.ro

CODUL BONUS de astazi, 26 ianuarie 2011, pentru concursul "Zboara in orasele modei cu Blue Air si Perfecte.ro" este: Planifica-ti vacanta de sfarsit de an in Europa, alaturi de familie si prieteni.

related posts

Modifică setările cookies