1. Introdu in dieta grasimi Omega 3
Aceste grasimi inhiba si trateaza inflamatiile, roseata si iritatiile asociate cu acneea. De asemenea, au o influenta benefica asupra tiroidei si altor hormoni. Ideal ar fi sa mananci peste de 3-4 ori pe saptamana. Daca nu iti place pestele, poti consuma zilnic ulei de peste, care e un anti-inflamator grozav. Alte surse de grasimi Omega 3 sunt uleiul de in (sau capsulele cu ulei de in), semintele de in sau de chia si uleiul sau semintele de canepa.
2. Renunta imediat la zahar
Zaharul este acid, inflameaza pielea si are un efect negativ asupra hormonilor, chiar daca ti se pare ca e exact invers. Ar trebui sa scoti imediat din dieta zaharul sub orice forma, mai ales zaharurile rafinate, cum sunt ciocolata, bomboanele, produsele de patiserie etc.
3. Renunta la cerealele rafinate
Faina alba si toate produsele de panificatie aferente, inclusiv pastele, sunt daunatoare pentru ten. Acestea duc la o crestere a indexului glicemic, la fel ca zaharul, doar ca mai inceata. Daca vrei sa reduci acneea, acest index glicemic trebuie tinut la un nivel scazut. Iti recomandam, asadar, ovaz integral, quinoa, orez brun sau, si mai bine, legume precum cartofii, morcovii sau dovleceii pentru a-ti satisface necesarul de carbohidrati complecsi.
4. Mananca cat mai multe verdeturi
Verdeturile sunt cele mai bune prietene ale tale cand vine vorba despre eliminarea acneei. Pline de antioxidanti si de vitamina A, acestea lupta impotriva acneei si ridurilor. Consuma-le in salate, in smoothie-uri si chiar ca atare daca vrei sa vezi imbunatatiri in cel mai scurt timp.
5. Consuma proteine slabe
Acestea iti echilibreaza nivelul zaharului din sange, ceea ce inseamna ca nu o sa mai poftesti la dulciurile care iti distrug fata. De asemenea, proteinele slabe au colagen, si cum pielea ta e formata din fibre de colagen, celulele acneice pot fi "reparate" daca primesc nutrientii necesari. Pentru cele mai bune efecte, ar trebui sa-ti iei proteinele din surse vegetale, nu animale, precum semintele de canepa, quinoa, spirulina sau spanac. Cat despre proteinele animale, consuma oua, peste si iaurt grecesc.
6. Consuma probiotice
Solutia pentru o piele curata este in intestine. Intestinele tale au mai multi microbi si bacterii decat celulele de piele. Doua treimi din sistemul tau imunitar e localizat tot in intestine. Asta inseamna ca microbii din intestine iti determina starea de sanatate, iar pielea este unul dintre primii indicatori ai acesteia. Cand microbii din intestine sunt compusi din bacterii "rele", suferi de stres toxic, iar acesta va fi eliberat in piele, sub forma de acnee. Probioticele sunt bacterii "bune" absorbite de intestinul tau, care le distrug pe cele rele. Le poti consuma fie sub forma de suplimente alimentare, fie in stare naturala, in iaurt, kefir, cacao sau ciocolata pura, castraveti murati etc.
7. Mananca multe legume
Legumele au multi nutrienti care hranesc pielea si reduc inflamatiile, precum vitaminele A si C dar si diverse vitamine B. Morcovii si alte legume portocalii sunt exceptionali pentru ca au beta-caroten, care lupta impotriva acneei. Salata are si vitamina K, ce imbunatateste fluctuatia sangelui spre piele.
8. Bea ceai verde decofeinizat
Ceaiul verde e grozav pentru piele deoarece combate acneea si inflamatiile. Ai grija doar sa fie decofeinizat, pentru ca cel obisnuit poate provoca o cadere a nivelului de zahar din sange, ceea ce va determina pofta de dulciuri. Consuma, de asemenea, din belsug, ceaiuri de plante.
9. Bea multa apa si adauga si niste lamaie
Dupa cum stii deja, apa e benefica pentru piele, iar lamaia detoxifiaza pielea si intregul corp, in special ficatul, unde toxinele se filtreaza din sange. Lamaile mai contin si vitamina C, care ajuta la sanatatea si repararea celulelor pielii. Cu cat e corpul tau mai alcalin, cu atat mai putina acnee vei avea, iar apa e cea mai ieftina si la indemana metoda de a-l alcaliniza.