De ce cu ulei şi nu cu altă grăsime? Pentru că uleiul de cocos este o sursă de grăsimi saturate sănătoase, care în același timp conține cu 10% mai puține calorii decât uleiurile clasice. Este deci indicat să-l consumi şi dacă ești la dietă. De fapt, multe studii asociază consumul de ulei de cocos cu pierderea în greutate. Iată cum poţi să arzi grăsimi chiar cu ajutorul grăsimilor!
Şi pentru că uleiul de cocos conţine polifenoli şi antioxidanţi naturali, vitaminele A, C şi E, vitamina K, fier şi calciu. Întăreşte sistemul imunitar și este uşor de digerat. Este singurul ulei în care vei regăsi mult acid lauric, o grăsime care se află și în laptele matern, şi care te protejează de viruși și bacterii. Şi ştim prea bine cât de sănătos este laptele matern!
Un alt motiv pentru care reţeta mea e cu ulei de cocos este şi maleabilitatea lui. La rece, uleiul are forma solida pe care o ştii. La cald, devine lichid. Îl vei putea încorpora într-o reţetă viitoare foarte uşor, la preparare, şi vei putea obţine consistenţa dorită după ce o vei da la frigider pentru o oră sau două.
Şi cum reţeta pe care ţi-o propun aici este una raw, nu-i nevoie să te gândeşti cum tu sau copilul tău puteţi beneficia de toate minunatele proprietăţi ale uleiului de cocos de unul singur. De ce? Pentru că reţeta vine la pachet cu nuci pline şi ele de grăsimi sănătoase, căpşuni pline de vitamine şi antioxidanţi, miere şi vanilie. Şi toate se păstrează intacte pentru că nu vei folosi căldură pentru a o prepara. Niciun copil nu mai stă pe gânduri în faţa unui asemenea pachet de sănătate, cu un gust extraordinar!
Pentru prepararea tartei, trebuie să pregăteşti cele două componente principale: blatul şi umplutura.
Pentru blatul de tartă, ai nevoie de:
85g de nuci pecan, pisate
20g de fulgi de cocos, neîndulciți
Pentru umplutură, îţi trebuie:
300g de căpșuni proaspete
200g de ulei de cocos Republica BIO
140g de nuci caju, pisate sau zdrobite
110g de miere
un varf de cuțit sare
1 linguriță de extract de vanilie sau ¼ de linguriță cu semințe de vanilie
Cum o prepari:
Pune nucile pecan în robotul de bucătărie și mărunțește-le, apoi adaugă fulgii de cocos. Vei obține un aluat ușor lipicios. Pune aluatul într-o formă de tort cu diametrul de 22-23cm şi înălţime de 2cm și presează-l cu dosul unei linguri de lemn pe fundul și pe pereții vasului. Aşa obţii crusta, sau blatul.
Uleiul de cocos are consistența untului atunci când este ținut la temperaturi până în 25 de grade Celsius și este lichid peste această temperatură. Pentru rețeta pe care ţi-o propun acum, dacă l-ai păstrat la frigider, lasă-l câteva ore la temperatura camerei până devine lichid, sau topeşte-l la bain marie dacă te grăbești. Pune nucile caju în robot și mărunțește-le, după care adaugă mierea, uleiul de cocos, sarea și vanilia. Şi aşa ai obţinut crema.
Toarnă crema peste blat întinde-o uniform. Dă tarta la frigider pentru o oră, până se întărește crema. Spală bine căpșunile și scurge-le de apă – eu le șterg ușor cu un prosop de hârtie ca să mă asigur că sunt foarte bine uscate – apoi așează-le peste stratul de cremă. După ce ai ornat tarta, dacă mai ai răbdare, mai las-o o oră la frigider înainte de a o servi.
Consistenţa crocantă a blatului se potrivește de minune cu crema care se topește în gură. E un desert uşor şi răcoritor cu care te poţi îndulci în orice zi de vară!