Potrivit cartii “Reinvata sa gatesti. Carte de bucate sanatoase”, relansata de dr. Mencinicopschi exista cinci salate pe care le putem manca fara grija, deoarece au ingredient naturale, sunt rapid de preparat si ne sustin organismul pe timp de vara!
1. Sala de rucola cu rosii cherry
“Reteta traditionala a acestei salate ne invata ca avem nevoie de o jumatate de kilogram de frunze de rucola, rosii cherry, ulei de masline, otet balsamic, sare si lamaie. Cu toate acestea, esista cateva sfaturi care pot transforma aceasta reteta intr-un preparat cu adevarat natural si sanatos! Tot ce trebuie sa facem este sa folosim sare de mare bruta cu ierburi aromatice sau cu alge marine si sa folosim ulei de masline extravirgin, sau alte uleiuri presate la rece – argan, in, canepa, nuca”, ne explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi in cartea “Reinvata sa gatesti. Carte de bucate sanatoase”.
De ce salata de rucola cu rosii cherry?
Aceasta este o salata bogata in fibre alimentare, minerale si vitamine, cu efect revigorant, si detoxifiant.
Rucola imbunatateste imunitatea, regularizeaza nivelul colesterolului in sange si are actiune antioxidanta.
Rosia este o sursa importanta de antioxidanti, precum licopen si vitaminele C si A, cu efect imunostimulator si de mentinere a energiei. In plus mareste rezistenta la bolile infectioase si grabeste vindecarea ranilor.
2. Salata de ton
Salata de ton ne este recomandata in alimentatie deoarece are la baza o combinatie corecta de legume si oua!
“Atunci cand preparam salata de ton trebuie sa tinem cont de cateva sfaturi – sa folosim sare marina bruta; sa spalam bine ciupercile fara a le curata insa de coaja, deoarece in coaja se afla multe substante biologice active si majoritatea proteinelor; sa rupem salata si nu sa o taiem cu cutitul si sa calim ciupercile in tigaie tip wok, folosind ulei de masline sau de palmier nehidrogenat”, ne-a dezvaluit dr. Menci in cartea “Reinvata sa gatesti”.
3. Salata de ghebe cu usturoi
Aceasta este o alta reteta , pe care daca o gatim ca la carte, putem sa o mancam fara grija pe de-a lungul intregului an.
Sfatul lui Menci:
Se prefera ghebele proaspete
Timpul de oparire trebuie scurtat, astfel incat ghebele sa isi pastreze cat mai bine valoarea nutritiva
Este indicat sa se foloseasca ulei de masline extravirgin sau uleiurile presate la rece de – nuca, armurariu, dovleac, struguri sau rapita
Otetul trebuie sa fie de fermentatie, din vin, mere si pere, prune, fara conservanti, coloranti sau arome artificiale
Sarea trebuie sa fie marina, bruta, in detrimentul celei rafinate, iodata artificial
4. Salata de castraveti cu marar
Reteta traditionala cere: 3-4 castraveti proaspeti, curatati de coaja si feliati; 2 linguri de ulei de floarea soarelui; 1 legatura de marar tocat; sare; piper si otet.
Reteta “a la Menci” ne invata:
Sa NU curatam castravetii de coaja, deoarece aceasta este bogata in fibre alimentare importante pentru digestive si detoxifiere, precum si in vitamine, minerale si antioxidanti
Sa folosim uleiuri presate la rece, de masline, in, canepa, argan, dovleac sau struguri
Sa inlocuim sarea normal cu una marina, bruta, sau cu adaos de alge marine/ierburi aromatice
Sa macinam piperul pe loc, peste salata
Sa folosim otet de fermentatie, din vin, mere si pere, prune, fara conservanti, coloranti sau arome artificiale
5. Salata de vinete
Aceasta salata delicioasa are ca prim secret cumpararea vinetelor proaspete si coacerea lor pe aragaz, pe o tabla incinsa. Mirosul de vanata coapta o sa va parfumeze bucataria si o sa va trezeasca apetitul pentru delicioasa salata!
Reteta de salata de vinete este una traditional, mostenita din generatie in generatie in fiecare familie, insa noi ii putem da un pic de noutate folosind: sare de mare integrala si ulei de masline extravirgin sau uleiuri presate la rece.
Retetele prezentate mai sus au fost extrase din cartea “Reinvata sa gatesti.
Vezi mai multe retete de salate pe www.foodstory.ro!