Trucuri folositoare pentru ca varza murată să iasă perfect. Secretul pe care puţină lume îl cunoaşte


Varza murată este extrem gustoasă şi nu trebuie să lipsească din reţetele de sărmăluţe, însă multe dintre gospodine fac greşeala care împiedică varza să iasă aşa cum trebuie.


Mai sunt doar câteva zile până la Sfântul Dumitru, perioada recomandată de toate gospodinele pentru a pune varza la murat, drept urmare vă oferim câteva trucuri folositoare pentru ca acriturile să vă iasă aşa cum v-aţi dorit. Evident, vă vom prezenta şi o reţetă de varză murată, aşa cum este recomandată şi de bucătari.

Iată principalele trucuri pentru o varză murată delicioasă!

*Butoiul trebuie să fie de stejar. De asemenea, este indicat ca butoiul să aibă o cană de lemn sau de metal, fixată în el.

* Varza se lasă aproximativ 15 zile afară, ca să o atingă bruma şi să se frăgezească.

* Butoiul de stejar se opăreşte şi se lasă o zi cu apă şi 1 kg de var nestins în el, ca să se cureţe de impurităţi. Butoiul se spală iar, în câteva ape clocotite. 

* Pe fundul butoiului (aşezat în pivniţă) se presară un strat de sare, foi de varză, cimbru, mărar, boabe de porumb şi câteva felii de gutui.

Cum se alege varza pentru murat

Un lucru de reţinut este acela că nu toată varza este potrivită pentru murat. În plus, dacă folosiţi varză murată în special pentru realizarea sarmalelor, trebuie ţinut cont că nu toată varza este bună pentru această reţetă.

Este recomandat ca varza să fie de toamnă, cu frunza mai fină şi mai subţire decât cea de vară. Căpăţânile trebuie să fie pline, iar frunzele să fie neatacate de boli sau insecte.

Este bine de ştiut că varza bună pentru sarmale trebuie să aibă frunzele subţiri şi fine, cu nervurile mai mici, căci altfel vă va fi foarte greu să rulaţi umplutura. De asemenea, căpăţâna trebuie să fie complet învelită, frunzele greu de desfăcut. Un truc important la alegerea verzelor pentru murat ţine de dimensiunea căpăţânilor, care trebuie să aibă cel mult 20 de centimetri în diametru şi nu mai puţin de 15 centimetri.

Pregătirea vasului

Secretul pe care puţine gospodine îl cunosc este legat de vas, pentru ca varza murată să fie reuşită. Vasul trebuie să fie dezinfectat iniţial cu apă fierbinte şi bicarbonat de sodiu. Astfel, doza recomandată este o lingură cu varf de bicarbonat de sodiu la un litru de apă.

 

Doar 6 ingrediente pentru ca varza murată să iasă perfect

Varză albă – 15 kg

 Apă – după nevoie (circa 15 litri)

Sare grunjoasă (fără iod)– 30 de grame pentru fiecare litru de apă

 Sfeclă roşie – 1-2 bucăţi (cam 2 kg în total)

 Busuioc – o crenguţă Mărar – 2-3 tulpini (beţe) 

Pregătirea pentru murat este un proces destul de simplu. Astfel, verzele trebuie să fie curăţate de frunzele uscate sau lovite. Este recomandat ca varza să fie pusă în vas fără cotor. Se pare, însă, că verzele mai mici puse la murat întregi ies mai gustoase. 

Sfecla roşie se curăţă de coajă şi se taie în două. Tulpinile de mărar se rup în capete de 10-15 centimetri lungime. Saramura se prepară la concentraţia de 30 de grame de sare la un litru de apă rece. Sarea reprezintă unul din ingredientele cele mai importante din procesul de murare, deoarece, pusă în gramaj mai mic nu va duce la conservarea verzei, şi pusă în gramaj mai mare va bloca murarea.

 


Modul de aşezare al ingredientelor

Pe fundul butoiului trebuie pus iniţial busuiocul, dar şi câteva bucăţi de sfecla roşie. Busuiocul are şi el un rol important, deoarece va ţine varza solidă. Ulterior, varza va fi şi ea pusă în butoi, căpăţânile  mari trebuie puse la fundul butoiului, iar cele mai mici deasupra. Un alt lucru important este acela de a pune varza cu cotorul deasupra.

Printre verze este necesar să fie puse beţele de mărar. La final, peste varză trebuie pusă tradiţionala piatră, pentru a putea menţine varza solidă. 

Apa şi sarea reprezintă ultimii paşi pentru a rezulta o varză murată de succes. Şi astfel, în circa 5 săptămâni, varza va putea fi folosită în reţetele gospodinelor.

related posts

Modifică setările cookies