Uleiurile esentiale sunt extracte concentrate, obtinute prin distilare din rădăcina, frunzele sau florile unei plante sau coaja unui arbore. Fiecare ulei esenţial are propriile modalităţi de utilizare-aşa că e nevoie să urmaţi instrucţiunile producătorului pentru fiecare în parte. În niciun caz nu se folosesc în cantităţi mari, pentru că riscaţi să aveţi probleme sau, asta în cel mai bun caz, să le “mutaţi nasul” celor cu care intraţi in contact. Şi asta pentru că un ulei esenţial original este foarte puternic (nu toate cele de pe piaţă sunt 100% ulei pur, e nevoie să consultaţi detaliile produsului).
Uleiurile esenţiale pot fi utilizate fiecare separat sau în combinaţii şi, potrivit celor care le produc, actionează asupra corpului fizic, energetic si mental. Mai mult, se pare că uleiurile esenţiale erau folosite încă din vremea Egiptului Antic, iar azi au fost pur şi simplu redescoperite. Cei interesaţi de domeniu pot face cursuri de aromaterapie sau chiar de masaj combinat cu aromaterapie.
Manuela-Elena Concioiu, de profesie biolog, a vorbit pentru perfecte.ro despre uleiurile esenţiale dintr-o perspectivă ştiinţifică: “ Deşi multe persoane sunt încă sceptice cu privire la beneficiile reale ale acestora, uleiurile esenţiale se studiază la facultaţile de specialitate şi au un beneficiu ştiinţific dovedit. Practic, ceea ce se întâmpla din punct de vedere biologic e că un anumit tip de miros acţionează asupra unor anume zone din creier şi declanşează o reacţie a organismului (diferită pentru fiecare ulei în parte). Aşa că eu recomand folosirea lor pentru diferite afecţiuni, dar, evident, trebuie combinate cu tratamentul medicamentos-dacă acesta este indicat de un doctor. În rest, uleiurile mai pot fi folosite şi pentru a vă ajuta să vă relaxaţi, să aveţi o stare de bine sau să simţiţi că aveţi mai multă energie”.
E important de ştiut că uleiurile esenţiale nu trebuie utilizate ca unică metodă de tratament, ci doar ca adjuvant în probleme. Pentru orice problemă diagnosticată de sănătate se recomandă consultul medicului şi urmarea unui tratament adecvat.