Potrivit legii, părinții trebuie să aducă dovada vaccinării copiilor, înainte ca aceștia să intre în școală sau creșă.
Cei care nu furnizează astfel de informații înainte de iulie 2021 ar putea primi amenzi de până la 2.500 de euro, iar copiilor li se poate interzice accesul în școală sau grădiniță.
Regula se va aplica nu numai copiilor, ci și profesorilor, îngrijitorilor, medicilor și altor adulți care lucrează în instituții comunitare sau medicale. Astfel, și adulții vor trebui să demonstreze că s-au vaccinat, pentru a obține imunitatea la rujeolă.
În plus, proiectul de lege va solicita, de asemenea, solicitanților de azil și refugiaților să-și dovedească faptul că s-au vaccinat împotriva rujeolei.
Rujeola este o boală virală foarte contagioasă, cu simptome care includ febră mare, erupție cutanată caracteristică și ochi roșii - printre alte simptome.
Vaccinarea copiilor este esențială pentru reducerea numărului de decese cauzate de rujeola, dar oamenii care au încredere în vaccinări din ce în ce mai puțini.
Pentru a pune în aplicare pe deplin legea, toți medicii pot efectua vaccinări în viitor, cu excepția stomatologilor. De asemenea, specialiștii vor putea să efectueze vaccinări, indiferent de specializări.
Anul trecut, în întreaga lume au fost semnalate 350.000 de cazuri de rujeolă, mai mult decât dublu față de 2017.
Primele cifre legate de anul 2019 nu sunt încurajatoare. Cazurile de rujeolă în întreaga lume au crescut de patru ori în primul trimestru al anului, în raport cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit OMS.
Vezi și: Vaccinurile: Pro sau Contra? Dezbatere Olivia Steer vs Mihai Craiu, medic pediatru