Vanilia, una dintre cele mai scumpe plante ascunde cateva secrete. Ce nu stiai despre ea


Este o mirodenie nelipsita din bucataria moderna, iar gustul pe care il ofera deserturilor este de departe preferat de toata lumea. 


Vanilia, a doua cea mai scumpa mirodenie dupa sofran, este una dintre cele mai importante ingrediente folosite in bucatarie de-a lungul timpului.

Omniprezenta in compozitia celor mai gustoase deserturi si nu numai, vanilia provine din familia orhideelor, iar cele mai mari si mai cunoscute specii se cultiva in America Centrala, Mexic si Guatemala. 

Vanilia planifolia este singura specia destinata productiei industriale. Pastaile de vanilie se colecteaza in stare cruda, dupa care sunt introduse in vase cu apa fierbinte unde sunt lasate pentru o scurta perioada de timp. Ulterior, acestea sunt scoase din apa si intinse pe o suprafata plana pentru a se usca, pentru o perioada cuprinsa intre doua si sase luni.

Extractul de vanilie se obtine in urma macerarii boabelor de vanilie impreuna cu apa fierbinte si alcool si are un pret mult mai accesibil decat vanilia in stare pura. Aceasta planta deosebita nu creste decat la aproximativ 10-20 de grade nord sau sud de ecuador.

Orhideea care produce vanilia este polenizata de o specie de albine din America Centrala, insa avand in vedere ca florile de vanilie raman deschise doar o scurta perioada de timp, acestea necesita de cele mai multe ori polenizare manuala.

related posts

Modifică setările cookies