Eclipsa totală de soare din 8 aprilie. Iată cum o poți vedea live de pe canapeaua ta


O eclipsă totală de soare, în timpul căreia Luna va ascunde complet Soarele, va fi vizibilă în America de Nord luni, 8 aprilie. Și cetățenii din Europa pot urmări acest eveniment excepțional în direct.


Acesta este un fenomen deosebit de rar, pentru care americanii se pregătesc de săptămâni întregi. O eclipsă totală de soare va fi vizibilă de pe Pământ luni, 8 aprilie. Luna va trece prin fața Soarelui, ascunzându-l complet pentru o scurtă clipă. Pentru câteva minute, va fi întuneric în mijlocul zilei.

Din păcate, acest fenomen excepțional va fi vizibil doar din America de Nord. Eclipsa va începe peste Oceanul Pacific de Sud și va trece prin Mexic, Statele Unite și Canada. Pentru europenii care doresc să urmărească live acest eveniment există o soluție, scrie bfmtv.com/sciences.

NASA organizează o transmisiune în direct a eclipsei de la 19:00 la 22:00 (ora Parisului) pe site-ul său și pe canalul său de YouTube . „Difuzarea va include imagini din mai multe locații și va fi modificată în funcție de condițiile meteorologice, de evoluția eclipsei și de disponibilitatea transmisiei”, precizează agenția spațială americană.

La început, Luna va acoperi doar o parte din Soare. Apoi va avansa, în câteva minute, până când îl va acoperi complet. Apoi, cerul se va întuneca și va arăta ca în amurg. Această fază întunecată va dura până la 4 minute și 28 de secunde, potrivit NASA . Doar câțiva norocoși vor avea șansa să vadă eclipsa totală, purtând ochelari speciali.

Pentru a vedea momentul în care umbra Lunii va acoperi complet Soarele, va trebui să fii situat pe „traiectoria totalității”. Este prezentat în imaginea de mai jos cu gri. În afara acestei benzi, eclipsa va fi parțială.

În 2023, o astfel de eclipsă fusese deja observată peste Australia, dar fenomenul a durat doar 62 de secunde. Următoarea eclipsă totală va avea loc pe 3 septembrie 2081, potrivit site-ului Sciences et Avenir și va putea fi văzută în Europa.

Sursă foto: Pixabay, captura YouTube

  • Eclipsa totală de soare din 8 aprilie. Iată cum o poți vedea live de pe canapeaua ta

related posts

Modifică setările cookies