Nume interzise prin lege în România. Ce scrie în Codul Civil


România este una dintre cele mai permisive țări atunci când vine vorba despre numele cu care îți botezi copilul. Chiar dacă nu există punctual niciun nume strict interzis, Codul Civil prevede un articol în care se susține că unele prenume nu ar trebui acceptate de ofițerul de stare civilă.


Românii sunt extrem de permisivi atunci când vine vorba de numele ales pentru copii. Multe persoane sunt influențate de anumite păreri din exterior, povești personale sau din filme și cărți pentru a-și boteza copilul. 

În alte țări din Europa, legislația prevede anumite nume care nu trebuie niciodată puse la copil. Totuși, în România lucrurile stau ușor diferit. Articolul 84, alin. 2 din Codul Civil prevede că este interzis să ca ofițerul de stare civilă să accepte prenume indecente sau ridicole, care ar putea afecta ordinea publică a viitorului adult:

 „Este interzisă înregistrarea de către ofițerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele copilului, după caz”. 

Oamenii s-au amuzat teribil atunci când au auzit ce prenume există la noi în țară. Se pare că nume precum Superman, Poliție, Logan, Mercedes, Televizor, Portocală, Semafor, Seif sunt acceptate și înregistrate în România. 

În Suedia, este interzis prin lege să îți numești copilul Ikea sau Q, după ce unii părinți au încercat acest lucru. Un alt cuplu a vrut ca pe fiul lor să îl numească „Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116”, însă nu a fost acceptat.

În Italia, oamenii legii nu acceptă să îți numești copilul „Vineri” deoarece prenumele aparține sclavului lui Robinson Crusoe. 

Danemarca are o listă cu peste 7.000 de prenume interzise, listă care este actualizată în permanență.

Sursă foto: Shutterstock

related posts

Modifică setările cookies