(P) Ești pasionat de pictură? Cum îți alegi șevaletul


Pictura poate fi o simplă pasiune sau o meserie în sine, însă în oricare dintre situații ai nevoie de ustensile potrivite pentru a crea lucrări reușite.


Unul dintre materialele necesare pentru pictură este șevaletul, adică suportul pe care se realizează viitorul tablou. Industria accesoriilor dedicate acestei arte a evoluat semnificativ, astfel că astăzi poți alege diverse tipuri de șevalete. 

Alege tipul de șevalet în funcție de locul în care pictezi 

Îți poți crea planșele la masa de birou, într-un atelier, în aer liber, iar oricare dintre aceste spații implică folosirea unui anumit tip de șevalet. De exemplu, dacă activitatea ta artistică se desfășoară într-un atelier, cel mai potrivit este șevaletul tip liră. Pe de altă parte, dacă obișnuiești să pictezi în aer liber, este necear un șevalet robust, stabil și ușor de transportat. Șevaletul de masă este comod și util în situația în care îți place să lucrezi la masa de birou. 

Ia în considerare dimensiunea tabloului 

În funcție de mărimea tabloului pe care urmează să-l realizezi, ai nevoie de un șevalet mai flexibil, cu înălțime ajutabilă. Poți opta și pentru un model supradimensionat, dar asigură-te că ai suficient spațiu pentru a-l așeza. Un șevalet multifuncțional este alegerea perfectă dacă picturile pe care le creezi sunt diferite din punct de vedere al dimensiunilor. Astfel de șevalete mai complexe și mai grele se pretează, de regulă, pentru studio și pot susține picturi mari fără probleme. 

Înainte de a alege un șevalet, informează-te referitor la dimensiunea maximă a pânzei pe care o poate încadra, precum și a limitei de greutate pe care o poate susține. 

Alege un șevalet potrivit tehnicii tale de pictură 

Forma și înclinația șevaletului sunt două aspecte esențiale care asigură reușita tablourilor. De aceea, acest accesoriu trebuie ales ținând cont de tipuri de culori pe care le folosești când pictezi. Pentru ca mediumul lichid, acuarelele sau culorile acrilice să nu se scurgă pe pânză, poți alege un șevalet de masă sau un suport de pictură care să permită ajutarea la unghi mic și ascuțit. 

Pe de altă parte, dacă folsești culori pastel sau culori de ulei adecvate sunt șevaletele sub forma literei A sau H. Ele mențin pânză în poziție verticală, unghiul fiind reglabil în funcție de nevoi și de preferințe. 

Cum recunoști un șevalet de calitate?

Oferta de produse din gama accesoriilor de pictură este diversificată, iar acestea diferă din punct de vedere al calității lor. Poți recunoaște ușor un șevalet de calitate atunci când mergi la cumpărături; acesta trebuie să aibă următoarele caracteristici:

  • Să fie realizat din materiale de calitate superioară, cum ar fi lemnul tratat prin aplicarea unor uleiuri care împiedică deformarea și crăparea sa;
  • Să aibă un design robust;
  • Să fie rezistent dar totodată flexibil, pentru a permite ajutarea dimensiunilor. 

Suportul pentru pictură este o investiție absolut necesară atât pentru artiștii amatori, cât și pentru cei profesioniști. Pentru a face cea mai potrivită alegere ține cont de tipul culorilor pe care le folosești, de tehnica de pictură, de dimensiunea tablourilor precum și de spațiul în care vei utiliza șevaletul.

related posts

Modifică setările cookies