10. Sandwich cu creier pane
Unul dintre cele mai apreciate sandwich-uri din America, inainte de isteria cu boala vacii nebune, era facut din creier pane. In Mexic, creierul de vaca este folosit in taco si burrito.
Creierul are o textura moale, buretoasa, despre care nu se poate spune ca are un gust propriu. Combinat insa cu diverse sosuri, poate deveni o adevarata delicatesa.
Un fel de mancare traditional scotian, haggis se obtine din organe de oaie tocate, amestecate cu ceapa si condimente si fierte in stomac de oaie pentru cateva ore.
Preparatul poate fi gasit tot anul in supermarketurile scotiene, dar nu este pregatit prin metoda traditionala. Cel din magazin este facut intr-un mat artificial. Uneori, este vandut la conserva pentru a putea fi incalzit la cuptorul cu microunde.
Preparatul poate fi comparat cu caltabosul romanesc.
8. Gandaci
Entomofagia este practica de a manca gandaci si este unul dintre cele mai comune obiceiuri culinare in unele parti ale lumii, cu exceptia continentelor european si nord american.
Pe strazile Thailandei, negustorii au amenajate adevarate piete de gandaci gatiti. Insectele sunt bogate in proteine, si potrivit Moolf.com, acestea sunt pline de vitamine.
7. Rocky Mountain Oysters
Desi oysters s-ar traduce in limba romana ca stridii, acestea, in termeni populari, se numesc fudulii de taur si sunt foarte apreciate pe continentul nord american. Fuduliile sunt curatate, fierte, impaturite in ou cu faina si prajite, sevindu-se alaturi de un sos delicios.
6. Camila umpluta
Reteta presupune prepararea unei camile intregi, a unui miel si a 20 de gaini si este insclusa in Cartea Recordurilor.
Legenda spune ca reteta ar fi o mancare beduina traditionala, care presupune umplerea camilei cu carnea de miel, umplerea mielului cu cele 20 de gaini si, in final, umplerea gainilor cu oua si orez. Compozitia este apoi pusa la cuptor.
5. Hakarl
Anthony Bourdain, unul dintre oamenii cunoscuti pentru ca a gustat din cele mai ciudate mancaruri ale lumii, sustine ca hakari este una dintre cele mai dezgustatoare.
Obtinut prin din eviscerarea unui rechin pelerin lasat intre 2 si 4 luni la fermentat, preparatul este un aliment islandez care miroase a amoniac.
4. Fugu
Fugu este denumirea japoneza a pestelui balon, ce contine o cantitate suficienta de otrava (tetrodotoxina) pentru a fi letala. Doar niste bucatari care au fost special instruiti intre 2 si 3 ani si trecuti prin testarile specializate pot prepara acest gen de peste.
Unii dintre bucatari vor lasa o cantitate mica de otrava in acest fel de mancare, pentru a da senzatia de furnicaturi la nivelul buzelor si limbii.
3. Casu Marzu
Cunoscut si sub numele de cau modde, acesta este un cascaval din regiunea Sardinia, Italia. Special la el este faptul ca branzetul devine pentru o perioada casa larvelor. Acestea sunt adaugate in mod deliberat in cascaval pentru a spori nivelul de fermentare, care este aproape de descompunere.
Viermii mici si translucizi pot sari aproximativ 20 de cm in aer, de aceea cei care vor sa incerce ciudatul aliment sunt sfatuiti sa scape de insecte inainte de a degusta.
2. Sannakji
Este un preparat traditional sud-coreean ce are la baza caractita vie. Aceasta este sectionata de vie si servita cu seminte de susan.
Tentaculele caracatitei se pot misca prin farfurie si pot produce moartea prin sufocare daca nu sunt mestecate bine.
1. Balut
Balutul este un ou fertilizat de rata sau gaina cu un embrion aproape dezvoltat in interior, care este servit ca un ou fiert obisnuit in zone precum Vietnam, Cambodgia, Filipine sau Coreea.
Gustul seamana atat cu cel al unui ou fiert cat si ca cel al pasarii din care provine, gaina sau rata.
VEZI AICI FOTOGRAFIILE CU CELE MAI CIUDATE PREPARATE DIN LUME