Orice angajat aflat în această situație și-ar dori ca parcursul său profesional să fie unul lin și să întâmpine cât mai puține probleme de adaptare.
Pentru a nu avea surprize neplăcute, e bine ca majoritatea aspectelor delicate să fie lămurite cât mai repede, starea de incertitudine în relația cu angajatorul având efecte negative în ceea ce privește productivitatea. În acest sens, inițiativa ar trebui să-i aparțină angajatului, prin răspunsuri la câteva întrebări esențiale.
1. Ai oportunități realiste de promovare? O imagine clară asupra carierei viitoare și posibilitățile de avansare bine definite sunt stimuli de care fiecare angajat are nevoie.
2. Ți se oferă autonomie la locul de muncă? O supraveghere excesivă din partea superiorilor, mai ales după ce a trecut deja o perioadă de timp de la startul colaborării, duce la erodarea relației dintre angajat și angajator.
Citește și 5 acțiuni banale care îți vor impresiona șeful
3. Ai acces la training-uri sau cursuri de specializare? Companiile care le oferă angajaților suport din punct de vedere al pregătirii teoretice sau practice sunt mai atractive pe piața muncii.
4. Vei avea parte de sarcini provocatoare? Rutina în activitățile zilnice la locul de muncă nu poate aduce acea satisfacție care apare atunci când ai de îndeplinit misiuni diferite și neașteptate.
5. Ești implicat în viața companiei? Chiar dacă ești la început, te vei simți mai împlinit la locul de muncă atunci când participi la o ședință cu superiorii sau când ți se cere părerea cu privire la o anumită problemă de ordin decizional.