Bianca Costea, junioara de aur a României. Drumul lung spre performanță al unei înotătoare fără bazin


Bianca Costea (17 ani) este noua senzație a natației românești, după medalia de aur câștigată la Campionatul mondial de juniori de la Lima. Până să ajungă aici, înotătoarea era o tânără speranță, însă mereu cu un pas în urma altor sportive din lume, din cauza infrastructurii neadecvate.


Unii caută școli bune, ea a căutat un bazin potrivit pentru a se antrena pentru marile competiții. Bianca Costea a început înotul la Galați, la vârsta de 6 ani și jumătate. Aici nu avea cele mai bune condiții pentru performanță, așa că familia a decis să se mute la Câmpina, pentru a avea acces la un bazin mai bun, abia construit.

Avea 10 ani și visa deja la cea mai înaltă treaptă a podiumului a competițiilor de mai târziu.

Și bazinul de la Câmpina s-a dovedit a fi prea mic pentru visurile ei mari, așa că părinții au mutat-o din nou, la Constanța. „Am ajuns la Constanța, tot pentru bazin, iar Bianca a fost antrenată de Edi și Beatrice Câșlaru. Și acolo a fost o aventură cu privire la găsirea unei locații. După doi ani am reușit să obținem accesul la bazinul de la Palatul Copiilor. Între timp ne-m antrenat fie la World Class, fie la bazinul lui Răzvan Florea”, spunea Romeo Costea, tatăl Biancăi, într-un interviu acordat Eurosport România.

Bianca Costea, pregătită de antrenorul lui David Popovici

După ce a făcut primii pași spre performanță alături de Mihaela Hodina și Gabriel Cojocaru, Bianca s-a mutat în București, în 2018, unde a ajuns pe mâinile cuplului Eduard și Beatrice Câșlaru, la clubul Steaua. În vara acestui an, ștafeta a fost preluată de Adrian Rădulescu, antrenorul lui David Popovici. Scopul ei este să-și facă mândră familia la Olimpiada de la Paris, din 2024.

 

 

Colaborarea a fost de bun augur, fiindcă Bianca Costea a luat aurul la 50 m liber și argintul cu ștafeta mixtă de 4x100 liber, la Lima. Palmaresul ei mai include o medalie de aur la 50 m liber la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku (2019) și locul 9 la 100 m liber, la aceeași competiție.

În 2020 a reprezentat România la Olimpiada de la Tokio, la ambele probe, unde s-a clasat pe locurile 31 (50 m liber) și 35 (100 m liber).

Bianca Costea: „Nici nu explodăm, nici nu venim de nicăieri”

Junioara de la Steaua spune că un campion se construiește în timp, cu pași mărunți, răbdare și sprijin din partea celor care finanțează sportul.

Când un tânăr sportiv român obţine o mare şi neașteptată performanţă la nivel internaţional, jurnaliştii obişnuiesc să spună că ’a explodat’ și ’a venit parcă de nicăieri’.

Adevărul e însă că nici nu explodăm, nici nu venim de nicăieri. Adevărul e că muncim în fiecare zi, de dimineață până seara, pentru a vă face mândri de noi și pentru a vă oferi, fie și pentru câteva minute – cât este intonat imnul României și drapelul urcă deasupra arenei – acea stare de bucurie pură pe care numai sportul și patriotismul curat și generos o pot oferi”, a scris înotătoarea pe blogul ei.

Visul ei rămâne câștigarea unei medalii la Jocurile Olimpice, iar Paris 2024 este prima mare provocare pentru tânăra înotătoare. Va avea 19 ani atunci și va concura la senioare, cu cele mai bune sportive din lume. Însă, pentru asta se pregătește zi de zi.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO:

  • Bianca Costea, junioara de aur a României. Drumul lung spre performanță al unei înotătoare fără bazin

related posts

Modifică setările cookies