Pe româneşte, e vorba despre acel şef care ştie să pună în valoare cât mai multe dintre calităţile persoanelor aflate în subordine. Comportamentul superiorului în relaţia cu echipa pe care o supraveghează poate duce la rezultate uimitoare, dar şi la prăbuşirea întregului proiect.
Cele mai mari greşeli în relaţia cu subordonaţii sunt provocate de o comunicare deficientă. Deseori, conducătorul uită sau ezită să-şi informeze membrii echipei de aspectele importante din viaţa organizaţiei (noutăţi, obiective, deadline-uri etc.), astfel că angajaţii se vor simţi ignoraţi şi inutili. De asemenea, şeful care adoptă o atitudine rece va deveni în scurt timp inabordabil şi va avea de pierdut pe termen lung, în condiţiile în care nu va primi acel feedback de care are nevoie.
Citește și Atenţie la negocierea salariului! 3 expresii care trebuie evitate
O altă greşeală a managerilor e legată de faptul că se limitează strict la raportul profesional cu oamenii din subordine, fără a fi interesaţi de aspectele din viaţa personală a fiecăruia dintre colaboratorii săi. O scurtă discuţie cu angajatul în afara serviciului (despre un hobby, despre familie sau despre o anumită problemă) va creşte coeziunea între cele două părţi şi va produce ulterior efecte pozitive la locul de muncă.
Omul e supus greşelii, indiferent de poziţia pe care se află la locul de muncă, astfel că inclusiv cei care coordonează o activitate pot comite erori, mai mici sau mai mari. Dacă un manager îşi recunoaşte greşeala nu înseamnă că se descalifică în faţa subordonaţilor, ci din contră, va câştiga respectul celor din jur. Bineînţeles, esenţial e ca greşelile să fie cât mai rare şi să nu se repete.
Delegarea sarcinilor e una dintre atribuţiile primordiale ale unui şef de echipă. Aici se poate ivi greşeala de a nu analiza cu atenţie calităţile oamenilor din subordine şi, astfel, de a lua decizii total neinspirate privind responsabilităţile fiecărui membru de echipă. E bine de ştiut faptul că orice persoană se simte cel mai confortabil în domeniul pe care îl stăpăneşte cel mai bine.
Nu în ultimul rând, apariţia unor conflicte în cadrul echipei îl va pune pe superior într-o situaţie ingrată. Prima tendinţă, una greşită, ar fi aceea de a închide ochii şi de a aştepta rezolvarea de la sine a problemei. În acest caz, se recomandă luarea unei decizii cât mai urgent posibil pentru a se evita escaladarea situaţiei tensionate.