Asta pentru că nimeni nu vrea să se vândă ieftin, în timp ce pretențiile prea ridicate pot duce uneori chiar la pierderea postului.
Întrebarea angajatorului sau a specialistului în HR legată de bani nu trebuie să vă ia prin surprindere, de vreme ce în majoritatea cazurilor acesta este punctul crucial pe parcursul unui interviu. Ca urmare, esențial e să aveți pregătit un set de răspunsuri legate atât de salariul propriu-zis, cât și de pachetul de alte beneficii extrasalariale pe care l-ați putea obține.
Primul pas e o documentare cât mai profundă asupra postului pe care îl urmăriți, astfel încât să știți exact cum sunt plătite pozițiile similare în alte companii sau chiar în alte țări, ținând cont bineînțeles și de experiența acumulată în domeniul respectiv.
Odată ce aveți aceste date statistice, vă puteți stabili un interval de negociere, un minim și un maxim între care puteți jongla. Evident, asigurați-vă că limita de jos este una acceptabilă, în cazul în care nu reușiți să obțineți mai mult.
E posibil ca discuțiile despre bani și salarizare să atingă un nivel superior, în care aveți nevoie de argumente pentru a vă susține solocitarea. În acest sens, stabiliți-vă din start câteva aspecte pozitive din experiența acumulată în anii precedenți pe care să le scoateți în față și de care vă puteți agăța în toiul negocierilor.
Nu în ultimul rând, rămâneți flexibil cu privire la salariu pe tot parcursul interviului. O sumă de bani mai mică decât v-ați fi așteptat poate fi compensată oricând cu beneficii extrasalariale extrem de motivante, cum ar fi un program de lucru flexibil, un bonus de performanță sau o asigurare de sănătate.