România are cel mai mic număr de femei-antreprenor din Uniunea Europeană, dar poate cel mai ridicat număr de femei care lucrează la mici proiecte de acasă. Multe dintre mămicile aflate în concediu maternal își descoperă în această perioadă noi hobby-uri, care devin visuri și opțiuni serioase pentru dezvoltarea unei cariere. Problema esențială e că nu prea știu de unde să înceapă și cui să ceară un sfat. Toate astea pot lua sfârșit datorită unui maraton de evenimente pentru mamele-antreprenor care are loc în România în lunile noiembrie și decembrie. Haideți să vorbim despre proiectul „Mamprenoare”: Mamele cresc împreună afaceri!
Alina Bota (foto), o româncă stabilită în Belgia, a dezvoltat o platformă online dedicată femeilor-antreprenor unde încurajează și sprijină mamele care vor sa aibă un venit din activități antreprenoriale sau de freelancing. Platforma www.mamprenoare.eu oferă posibilitatea ca mamele care nu au încă resurse financiare ca să-și dezvolte propriile website-uri, să-și creeze un profil personal, să-și promoveze produsele sau să scrie pe blog. Activitățile proiectului antreprenorial s-au extins și în mediul offline, prin programul Business Hub & Accelerator, care oferă instrumente de networking, educare și promovare, pentru mamele care doresc să se dezvolte profesional pe cont propriu și să devină independente financiar.
Workshop-uri antreprenoriale pentru mămici
Primul pas pe care trebuie să-l faci înainte de a porni la drum este să înțelegi ce greșeli au făcut alții înaintea ta când au început un business. Un ghid simplu și ușor de urmat îți va fi prezentat la începutul workshop-urilor care au loc în lunile noiembrie și decembrie în mai multe localități din țară. Scopul acestor workshop-uri este de a te ghida pas cu pas în lumea antreprenoriatului, astfel încât să nu cheltuiești resurse și energie inutile.
Sesiunile durează două ore, iar în timpul acestora se vor prezenta studii de caz cu mame-antreprenor care au depășit deja blocajele și problemele cu care se confruntă orice antreprenor la început de drum. După workshop, participantele vor fi invitate să facă parte dintr-un grup de Facebook național și din unul local, să participe la evenimentele locale ale „mamprenoarelor” și să acceseze cursurile „Școlii de Management Mamprenoare” sau programele de mentorat, consultanță sau training.
Citește și: Ce carieră țintesc tinerele din România. Studiul care arată că e ceva în neregulă cu industria modei
Cursurile de antreprenoriat sunt dedicate mămicilor aflate în concediu maternal care își doresc o afacere proprie, mamelor debutante în antreprenoriat care au nevoie de promovare și mamelor-antreprenor care caută soluții pentru un networking de calitate.
Calendar de evenimente:
10 noiembrie 2018 – workshop în Târgoviște
15 noiembrie 2018 – workshop în Galați
22 noiembrie 2018 – workshop în Pitești
27 noiembrie 2018 – workshop în Constanța
29 noiembrie 2018 – workshop în Brăila
4 decembrie 2018 – workshop în Cluj-Napoca
Mămicile-antreprenor, la cafenea
Lunar, are loc în fiecare oraș un eveniment de networking numit „Cafeneaua Mamprenoarelor”, unde membrele comunității își conectează ideile, își prezintă afacerile, au mini-sesiuni de training organizate de specialiști, cer sfaturi, recomandări, încheie parteneriate și se relaxează împreună la o cafea.
La nivel local se organizează activități în parteneriat cu diverși organizatori de evenimente cu scopul de a crește vizibilitatea comunității și, implicit a membrelor. Printre evenimentele organizate deja se numără „Ateliere Mamprenoarelor” de la Sports Festival (Cluj-Napoca), de la Forbes Kids Festival (Mogoșoaia), de la Târgul Domnesc (Ploiești).