Trecerea de la statutul de angajat la cel de patron trebuie însă pregătită minuțios, ținând cont de câteva aspecte diferite cu care te vei confrunta în climatul de business.
Atitudinea, mentalitatea și obiceiurile zilnice sunt primele care trebuie schimbate. Comparativ cu rutina uneori plictisitoare a activităților focusate exclusiv pe un job, ADN-ul unui antreprenor modern trebuie să conțină în primul rând dorința permanentă de informare și de a cunoaște oameni noi.
În acest sens, obișnuiește-te să participi la cursuri de perfecționare și la evenimente de afaceri și înconjoară-te de persoane pozitive, care au obiective similare. Tabieturile se modifică automat și în social media, acolo unde Facebook-ul și Instagram-ul vor pierde teren în fața Linkedin-ului, rețeaua de socializare creată special pentru mediul de business.
Pe aceeași linie, orice angajat caută să obțină acel echilibru ideal între locul de muncă și viața personală. E un obiectiv imposibil de atins într-o afacere privată, care nu poate „divorța” de restul activităților zilnice. În acest caz nu mai vorbim despre echilibru între muncă și viață, ci despre o integrare între muncă și viață.
Odată cu transformarea dintr-un angajat într-un om de afaceri trebuie să se schimbe și felul în care încercăm să găsim soluții, una dintre abilitățile fără de care nu se va putea supraviețui pe piața muncii în viitor.
Astfel, dacă angajatul se concentrează pe identificarea problemelor cu care se confruntă angajatorul și pe soluționarea acestora, un patron de succes va depune eforturi considerabile să cunoască din timp nevoile clienților și ale pieței, oferind soluții pe măsură.
Vezi și Cum a trecut cântărețul Sorin Brotnei de la cariera în muzică la afacerile pe cont propriu