De ce investesc românii din dispora bani în afaceri imobiliare din România. Explicațiile avocatului


Cândva tărâm al făgăduinței, Occidentul e privit de românii „de afară”, din ce în ce mai mult, ca o simplă etapă din viața lor. Mulți dintre conaționalii noștri își investesc banii câștigați în proprietăți din România.


Specialiștii au sesizat un trend în ceea ce privește comportamentul românilor plecați la muncă sau stabiliți în străinătate. Lipsa încrederii într-un viitor sigur îi determină pe mulți conaționali să-și cheltuiască banii în țară în mod inteligent.

Avocatul Alina Roșca, de la Casa de Avocatură Roșca Law Office, spune că acest trend are la bază mai mulți factori. 

Având în vedere pandemia, atentatele din Europa precum și rezultatul alegerilor din America, mulți români plecați să locuiască în străinătate își caută o alternativă, un loc unde să se poată retrage, în cazul în care nu se mai simt în siguranță acolo unde locuiesc în prezent, sau își doresc să obțină venituri suplimentare în cazul în care au probleme cu veniturile în țara respectivă”, spune Alina Roșca.

În preferințele românilor din diaspora care decid să-și investească banii în propria țară se încadrează două tipuri de proprietăți. 

Vorbim despre proprietatea în proximitatea locului unde ei sau partenerul lor s-au născut și au crescut – aceasta include de multe ori, dacă nu localități rurale, măcar cartiere și zone adiacente marilor orașe, și apartamente sau case noi în orașe despre care ei cred că au viitor mai bun”, explică specialista.

Alina Roșca, care e specializată în real estate, atrage atenția românilor din diaspora care se întorc în țară și investesc în imobiliare că trebuie să cunoască foarte bine legislația românească, mai ales dacă au dublă cetățenie.

 „Trebuie să amintesc că o casă aflată pe teritoriul României se va supune legislației românești, deci va fi imposibil de înlăturat dreptul unui partener doar prin eliminarea lui din declarații sau din unele acte. Am întâlnit în multe cazuri situația în care românii căsătoriți cu cetățenii străini se gândesc că această proprietate va fi doar a lor, ignorând partea legală. Orice legislație recunoaște dreptul ambilor soți, vis-a-vis de bunurile comune, excepție făcând doar înțelegerile prenupțiale sau partajul voluntar.”

Ce se întâmplă dacă un viitor proprietar nu declară în procuri și în acte faptul că este căsătorit? 

„Răspunsul este simplu. Atunci când vor dori să vândă acele proprietăți vor realiza că au nevoie și de consimțământul partenerului care, chiar dacă nu este trecut în acte, el are drepturi în calitate de coproprietar. Dacă însă partenerul netrecut în acte nu este cetățean român, atunci nu va putea să aibă în proprietate decât o parte din construcție, dar nu și din teren. În acest caz ne aflăm în fața unei noi întrebări – cine și cât are în proprietate?”, adaugă avocatul.

Vezi și VIDEO: ShARE ÎN BUCATE: Pui cu bere și salată de cartofi

  • De ce investesc românii din dispora bani în afaceri imobiliare din România. Explicațiile avocatului

related posts

Modifică setările cookies