Ești în pericol să-ți pierzi jobul? Ghid de „supraviețuire”


Poate cea mai neplăcută situație care se poate ivi la locul de muncă este amenințarea cu pierderea postului. Ce e de făcut când se întâmplă asta.

Tag-uri:

În cele mai multe cazuri, aceasta apare atunci când cineva din conducere e nemulțumit de activitatea pe care o desfășurați și ar vrea să vă înlocuiască.

Fără a intra în detaliile tehnice din legislația muncii, vom vorbi aici doar despre modul în care trebuie să acționați atunci când un superior v-a lăsat de înțeles că sunteți sub o mare presiune. Ne referim la acel avertisment, verbal sau scris, care precede în mod normal procedura de desfacere a contractului de muncă.

Dacă țineți neapărat să vă păstrați jobul (e posibil să nu vă intereseze, iar atunci cazul e închis), încercați să urmați ghidul de mai jos, cu libertatea de a vă adapta comportamentul în funcție de situația specifică în care vă aflați.

*Păstrați-vă calmul. Da, e ușor de spus și greu de făcut, dar lacrimile inutile, ridicarea tonului sau alte reacții nervoase nu vor acționa în folosul dumneavoastră.

*Luați notițe. Într-o discuție cu superiorul în care vi se aduc reproșuri pe bandă rulantă, e bine să vă notați aspectele esențiale. Dacă veți mai primi o șansă, atunci veți ști exact unde anume să aduceți îmbunătățiri.

*Apărați-vă, dar nu atacați. Nu greșiți deloc dacă aduceți argumente și vă expuneți punctul de vedere. În schimb, evitați orice deviere de la subiect, gen atacuri la persoana celui cu care vorbiți sau „înțepături” la adresa unor colegi care nu sunt de față.

*Întrebați. Orice dialog delicat de acest gen cu un șef sau supervizor nu trebuie să se încheie fără să știți cu claritate ce ați greșit și cum vă puteți repara eroarea. De exemplu, dacă sunteți acuzat de o „atitudine proastă”, puneți întrebări suplimentare pentru a intra în amănuntul problemei.

*Reflectați. În cazul în care vă simțiți postul în pericol, primul imbold e să acționați imediat și să dați un răspuns. Poate e mai bine să nu luați decizii la cald și să vă rezervați o perioadă de reflecție, mai scurtă sau mai lungă, de la caz la caz.

*Căutați un alt job. Da, e clar că ceva nu merge la locul de muncă actual, astfel că începeți din timp să vă vă actualizați CV-ul, să aplicați pentru alte posturi și să vă întindeți „antenele”.

related posts

Modifică setările cookies