(P) Sfaturi esențiale pentru îmbunătățirea scrisului de mână


Caligrafia, care înseamnă „scriere frumoasă”, a fost și rămâne o artă vizuală, cu atât mai mult când scrisul de mână este înlocuit în activitățile zilnice cu scrierea digitală pe dispozitivele electronice.

Tag-uri:

Dacă scrisul este una dintre îndeletnicirile tale de zi cu zi, sau vrei să-ți îmbunătățești scrierea de mână într-o manieră originală, în continuarea articolului îți vom evidenția care sunt elementele de bază ale caligrafiei:

Instrumentele de lucru

Unul dintre elementele de bază în caligrafie este reprezentat de instrumentele folosite, și anume penițele, tocul, cerneala și hârtia. Penițele sunt dintr-un metal inoxidabil, rigide sau flexibile, cu mărimi ale vârfului diferite. Cele rigide, cu vârful ascuțit drept sunt folosite pentru scrieri italice continue, lipsite de varietate, iar cele flexibile cu vârf ascuțit rotund sunt folosite pentru scrierea variată. Prin exercitarea unei presiuni de către caligraf, penița flexibilă se despică astfel încât se face trecerea de la linia subțire la cea mai îngroșată. 

 Tocul, drept sau oblic, are și el un rol important în caligrafie, mai ales că au penița înclinată la unghiul de 55 grade, care avantajează scrierea frumoasă. Se recomandă folosirea unor instrumente de calitate superioară, pentru a evita neplăcerile cauzate de penița slab calitativă care poate zgâria hârtia. Dacă ești începător, e bine să folosești un stilou pentru caligrafie, iar aici poți găsi o varietate de stilouri.

Cerneala se găsește într-o gama variată. De regulă, cerneala neagră are o mai bună textură. Poți folosi și alte materiale, precum tușul, cerneala de nuci și vopseaua acrilică. Hârtia trebuie să fie netedă, pentru a nu se prinde penița de fibrele fine ale hârtiei, iar aceasta din urmă să se murdărească.

Tehnici de lucru

Poziția corpului

În caligrafie este foarte importantă poziția corpului, și anume nu trebuie să stai aplecat peste masa de scris, iar pentru o poziție corectă picioarele trebuie să fie pe podea, spatele și capul drepte, brațele și umerii relaxați. Suprafața de scris, de asemenea, trebuie să fie una care să ofere destul spațiu pentru libertatea de mișcare.

Poziția mâinii

Cele mai multe persoane care au probleme cu scrierea nu știu cum să țină corect instrumentul de scris. Un lucru prin care îți dai seama că ești pe drumul greșit este apariția durerii la mâna cu care scrii, deoarece folosești doar degetele, care suportă întreaga presiune exercitată de mână. De aceea, este tendința de a pune cealaltă mână pe foaia de scris și a te sprijini în aceasta.

Ținerea corectă a unui instrument de scris este prinderea lui între degetul mare și arătător, sprijinindu-l pe degetul mijlociu. Mai este o tehnică, cea de prindere între degetul mare, arătător și degetul mijlociu, sprijinindu-l pe inelar, însă aceasta este tinde să tensioneze mâna și nu oferă lejeritate mâinii. Poziția corectă a mâinii se face prin sprijinirea mâinii pe muchia palmei și a podului palmei, și degetele de sprijin (degetul mic și inelarul).

O altă tehnică constă în sprijinirea mâinii pe foaia de scris, în timp ce îți miști antebrațul și umărul, pentru ca întreaga mână să fie relaxată, iar degetele să ghideze mai ușor mișcarea. Această tehnică se explică prin faptul că mușchii folosiți la scriere nu sunt cei ai falangelor, ci mușchiul deltoid (mușchiul aflat la încheietura umărului) și mușchii antebrațului, care nu obosesc atât de repede.

Astfel, pentru o scriere cât mai ușoară și frumoasă, trebuie să folosești degetele mai puțin, pentru ca antebrațul să ghideze mișcarea, iar umărul să o susțină.

Folosește o foaie de sprijin

Dacă îți e greu ca să miști mâna progresiv pe foaia de scris, folosește o hârtie lucioasă sub mână pentru ca aceasta să alunece mai ușor. Această hârtie poate avea și rol de protecție, deoarece grăsimea de pe pielea palmei se poate imprima între fibrele hârtiei, ceea ce va cauza împrăștierea cernelii și murdărirea hârtiei.

Exersează cât mai des

Caligrafia este o artă vizuală, de aceea este nevoie de o exersare a ei în fiecare zi. Vei putea începe cu scrierea unor litere mai mari, tocmai pentru a simți cum lucrează mușchii umărului și ai antebrațului în timpul mișcării.

După ce ai deprins poziția corectă de prindere și de scriere, poți exersa mai mult asupra aspectului literelor, fără a uita de poziția dreaptă și relaxată a spatelui și a capului. Caligrafia presupune mecanica scrisului care are o formă constantă a construcției literelor și o spațiere echilibrată între litere.

Tipuri de caligrafie

Caligrafia clasică este una care se supune regulilor stricte, fiind scrierea de bază pe care o învățăm încă de la grădiniță. Însă, există mai multe tipuri de caligrafie, precum italic, copperplate, gotic, roman, uncial etc., care se realizează în funcție de unghiul de scriere, spațiere, înălțimea literelor și presiunea asupra instrumentului de scris. Presiunea determină grosimea liniilor, iar unghiul în care este ținut instrumentul de scris creează înclinarea elegantă și forma grațioasă a literelor.

Deprinderea de a scrie frumos a rămas printre cei nostalgici o activitate pe care o folosesc în continuare, iar alții au făcut din caligrafia clasică o pasiune, realizând o gamă variată de ilustrații, invitații și felicitări personalizate, desene sau alte lucruri specifice scrierii decorative. 

Astfel, indiferent că este un stil de scriere clasic sau modern, caligrafia te ajută să îți exprimi stilul și personalitatea într-o manieră autentică.  

related posts

Modifică setările cookies