(P) Vrei să studiezi în străinătate? Iată ce documente îţi trebuie


Dacă vrei să urmezi o facultate, un masterat sau un doctorat în străinătate, trebuie să ştii dinainte care sunt toate cerinţele pe care trebuie să le respecți. 

Tag-uri:

În primul rând, trebuie să te informezi riguros de pe site-urile facultăţilor la care vrei să aplici sau să cercetezi ghidurile online de admitere. 

De asemenea, trebuie să te asiguri că facultăţile din lista ta de preferinţe au în programă şi cursurile pe care îţi doreşti să le urmezi. Pentru a afla mai multe despre profesori sau despre modul de predare, poţi să cauţi informaţii şi pe forumurile facultăţilor sau pe grupurile online ale studenţilor. Un alt detaliu despre care trebuie să te interesezi este taxa de studii, care variază de la o instituţie la alta, şi evident, de la o ţară la alta. Anumite state sau anumite universităţi oferă ajutor financiar studenţilor, aşa că poţi aplica pentru o astfel de bursă.

După ce ţi-ai făcut o listă cu facultăţile la care vrei să aplici, trebuie să afli care sunt condiţiile de admitere şi ce documente sunt necesare. Multe universităţi vor cere teste de evaluare a abilităţilor lingvistice, precum TOEFL sau Cambridge, sau teste privind capacitatea intelectuală, precum SAT. Dacă îţi doreşti să aplici la o facultate din Statele Unite, trebuie să te pregăteşti cu 18 luni înainte de a începe studiile, iar dacă optezi pentru o universitate din Europa, ar trebui să ai la dispoziţie măcar 6 luni pentru a te pregăti.

Când vor începe înscrierile, va trebui să îţi pregăteşti mai multe dosare complete cu acte, în funcţie de cererile fiecărei universităţi. Procesul durează în medie două săptămâni, iar documentele necesare pentru universităţile din Europa sunt în general situaţia academică din liceu, diploma de bacalaureat, certificatul de limbă străină, un eseu personal şi o scrisoare de recomandare. 

De asemenea, va trebui să completezi un formular de aplicare, în care sunt solicitate informaţii privind educaţia anterioară. Pe lângă aceste documente, va trebui să pui în dosar şi o dovadă că ai achitat taxa de înscriere, care variază de la o universitate la alta. Dacă ai nevoie de apostilă pe documente, actele trebuie vizate în prealabil de Inspectoratul Şcolar al judeţului în care au fost emise.

În cazul scrisorii motivaţionale sau a eseului de aplicare, va trebui să specifici pregătirea profesională şi academică, abilităţile personale, de ce ai ales țara respectivă şi ce planuri ai pentru anii următori. Dacă vei opta pentru o universitate americană, va trebui să ţii cont şi de celelalte criterii de evaluare, pentru că pe lângă note, americanii apreciază foarte mult şi activităţile extraşcolare ale studenţilor şi implicarea lor socială. Astfel, eseul trebuie să demonstreze că eşti un student deosebit şi că te distingi între miile de candidaţi.

Aşadar, înscrierea la o facultate în străinătate poate fi un proces destul de dificil, mai ales în ceea ce priveşte partea de documentare şi pregătirea dosarului de înscriere. Totuşi, dacă te pregăteşti din timp, dosarul tău va fi complet, iar admiterea se va desfăşura fără probleme.

related posts

Modifică setările cookies