În condiţiile în care Guvernul şi-a propus să finanţeze 10.000 de microîntreprinderi şi firme mici şi mijlocii, concurenţa e una acerbă. Se remarcă în primul rând o creştere semnificativă a numărului de aplicanţi faţă de ediţia de anul trecut a Startup Nation (19.297 de dosare).
Extrem de important, conform datelor prezentate de ministrul pentru comerţ, antreprenoriat şi mediul de afaceri, nu mai puţin de 32.152 de planuri au obţinut punctajul maxim (100 de puncte).
Asta înseamnă că doar proiectele care au punctajul maxim vor intra în faza de selecţie a câştigătorilor, pe baza criteriului referitor la numărul de locuri de muncă puse la bătaie.
După primele estimări, e mai mult ca sigur că cei care au promis între 1 şi 3 locuri de muncă nu au nici o şansă la accesarea fondurilor. De altfel, majoritatea firmelor care au aplicat la Startup Nation au prevăzut 3 sau 4 locuri de muncă.
Mai departe, dintre cei care au punctajul maxim (100) şi 4 locuri de muncă, departajarea va fi efectuată în funcţie de numărul de locuri de muncă rezervate persoanelor defavorizate, absolvenţilor după anul 2012 sau şomerilor.
Ministrul Radu Oprea a menţionat totuşi că, în afara celor 10.000 de proiecte alese, vor mai exista 3.000 de „rezerve”, în cazul în care vor apărea probleme cu proictele desemnate iniţial, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut.
Lista finală cu solicitanţii admişi la programul Startup Nation 2018-2019 va fi publicată în următoarele zile pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri.
Vezi și Cea mai importantă lecție de viață pe care Tudor Chirilă a învățat-o - ”Cultura te poate situa mai sus în societate”