Și-au depășit condiția de soție și mamă. Femeile din Israel, afaceriste de succes 


Într-un univers în care femeilor le-a luat sute de ani să se afirme și să-și dobândească independența, ele au devenit CEO-ul și fondatoarele unor companii de succes.

Tag-uri:

În urmă cu nici o sută de ani, femeia era condamnată la constrângeri sociale de a-și întemeia o familie, de a avea copii și de a avea grijă de întreaga gospodărie. În Franța și SUA s-au auzit pentru prima dată voci care doreau drepturi egale cu bărbații. Mișcarea feministă a fost un manifest colectiv, apărut pentru prima dată în 1848, susținut de către Elizabeth Cady Stanton și Lucreția Mott, care s-au aliat împotriva discriminării femeilor.

La începutul secolului al XX-lea au apărut primele rezultate: dreptul la vot pentru femei, acordat pentru prima oară în Noua Zeelandă în 1893.

Din anii ’90, până astăzi, mentalitatea oamenilor s-a schimbat foarte mult, femeile reușind să dobândească independența pe care și-au dorit-o și având aceleași drepturi precum bărbații. Femeile nu numai că au dreptul la învățământ, dar sunt susținute și în lumea antreprenoriatului.

Israelul este exemplul perfect pentru acest lucru, prin organizația WMN și Mati Nazareth, care încurajează și învață femeile să devină antreprenori.

Sursa: Facebook

La începutul acestui an, cancelarul german Angela Merkel a vizitat Israelul și s-a fotografiat cu antreprenorii locali pe care i-a vizitat. Problema era ca Angela Merkel era singura femeie din fotografie. Ca răspuns, un grup de femei antreprenori care făceau parte din WMN au avut planul de a utiliza editarea cu ajutorul Photoshop-ului si de a o introduce pe Angela Merkel într-o fotografie în care se aflau atât femei, cât și bărbați. Poza a devenit virală în Israel, marcând nevoia și mai mare de a introduce femeile în lumea antreprenoriatului.

Sursa: Facebook 

WMN este o organizație non-profit care are ca scop să crească semnificativ numărul de femei fondatoare din industria afacerilor, eliminând diferența de gen din ecosistemul startup-urilor. Această organizație le oferă membrilor săi un spațiu de colaborare, workshop-uri, evenimente profesionale, training-uri cu diverși mentori și oportunități de networking. WMN nu este dedicată exclusiv femeilor, ci are ca și regulă principală existența unei persoane de gen feminim în funcția de CEO sau în echipa de conducere. Modelul de afaceri al acestei companii este bazat pe taxele de membru și sponsorizări.

“Femeile din Israel reprezintă între 5% si 7% dintre fondatorii sau directorii executivi ai întreprinderilor nou înființate, dar noi vrem să schimbăm acest lucru prin intermediul rețetelor noastre.”, a susținut Merav Oren.

Care este povestea fondatoarei WMN, Merav Oren?

Merav Oven are 50 de ani și s-a născut în Atlanta, Georgia.

Și-a dorit să devină antreprenor încă de la 8 ani, când a început să-și scoată la vânzare obiecte personale pe care nu le mai folosea, în propriul garaj. „Am nevoie să mă trezesc pasionată de job-ul meu. “, a zis Mirav Oren.

La 24 de ani s-a angajat pentru prima dată la compania BTL, iar apoi a decis să cumpere 50% din acțiuni, reușind mai apoi să devină CEO-ul companiei: “Am devenit CEO-ul companiei, iar oamenii încă mă considerau o secretară.”

Ea este și fondatorul și CEO-ul companiei Agora, care colaborează cu entități comerciale, municipalități și organizații non-profit, pentru a oferi servicii și soluții destinate creării și susținerii spațiilor publice care construiesc comunități mai puternice, una dintre activitățiile companiei fiind chiar WMN. Merav susține că a avut parte de succes, dar și de multe eșecuri în cariera sa, însă acest lucru nu a oprit-o din a încerca să inoveze și să înceapă cât mai multe companii start-up. A făcut o pauză în viața sa profesională în momentul în care s-a confruntat cu cancerul la sân: ”Mi-am oprit viața pentru un an.”

După ce s-a vindecat, a reușit să se pună pe picioare și să-și continue activitatea. Ea a fondat, de asemenea, și Open Restaurants și Culiz Market, o piață globală pentru experiențele culinare și Teen Guru, un eveniment TED dedicat promovării adolescenților inspirați de schimbările sociale. Merav a fost numită printre cei mai influenți oameni din hi-tech-ul israelian în 2015.

WMN nu este singura organizație non-profit care susține femeile să devină antreprenori. În Nazareth, avocatul Do’a Khreish, fondatoarea Mati Nazareth, se confruntă și cu alte tipuri de probleme, cum ar fi depășirea tendinței orientate spre bărbați în societatea arabă și susținerea femeilor de origine musulmană în lumea antreprenoriatului.

 Do’a Khreish a studiat biologia la Technion, iar apoi s-a gândit  să studieze dreptul.

 “În jur de 60% dintre femeile musulame au studii superioare și   nu au un loc de muncă, deoarece doresc să fie profesoare,   pentru a se potrivi cu viața de familie."

 Astfel s-a gândit să înființeze Mati Nazareth, o organizație   non- profit care le pune la dispoziție femeilor musulamane   spații de lucru, workshop-uri și training-uri pentru a deveni   antreprenori. Această organizație suține în mare parte   companiile start-up mici și medii. Una dintre marile probleme   în lumea arabă este că multe persoane au impresia că   bărbatul este cel care aduce banii în casă, iar femeile nu   doresc să fie văzute în competiție cu bărbații.

 Dorința avocatului Do’a Khreish este aceea de a distruge   această concepție și de a încuraja femeile musulmane să   devină antreprenori.

 Deși se confruntă cu aceste probleme, atât femeile evreice   cât și femeile musulmane încearcă să se afirme în acestă   lume a antreprenoriatului, fiind susținute de diverse organizații   non-profit.

  • Și-au depășit condiția de soție și mamă. Femeile din Israel, afaceriste de succes 

related posts

Modifică setările cookies