Trucuri cu care îți poți ascunde vârsta în procesul de angajare


În ciuda faptului că discriminarea la angajare pe motive de vârstă este interzisă în România, majoritatea celor care nu se mai află la prima tinerețe se confruntă cu această reticență a angajatorilor de a apela la persoane care au trecut sau se apropie de 50 de ani.

Tag-uri:

În primul rând, e bine de știu că menționarea vârstei într-un CV nu este obligatorie, astfel că, acolo unde este posibil, ștergeți-vă din aplicație data nașterii. Evident, angajatorul care caută cu orice preț tineri (ținând cont aici și de natura jobului în cauză) va reuși să-și atingă scopul, dar acestea sunt cazuri pe care le excludem din discuția noastră. Rămân acele situații în care persoanele de vârsta a doua ratează obținerea unui loc de muncă din cauza unor detalii aparent nesemnificative din procesul de angajare.

În acest sens, primul truc la care puteți apela e acela de a vă limita CV-ul la cel mult două pagini, chiar dacă experiența sau studiile pe care le aveți se întind pe mai multe foi. Puteți tăia cu încredere orice activitate neconvingătoare desfășurată cu mai mult de 15 ani în urmă, angajatorii cu pretenții limitându-se oricum să analizeze perioada cea mai recentă din cariera dumneavoastră. În aceeași idee, datele de angajare de la precedentele locuri de muncă nu vă ajută în CV, esențiale fiind numele angajatorilor precedenți, funcția ocupată și realizările.

Un alt detaliu de care trebuie să țineți cont, în special dacă aveți o vârstă înaintată, este legat de sistemul automat (ATS) prin care majoritatea angajatorilor de top trec lista de CV-uri printr-o sită nemiloasă. Practic, cam 75 la sută dintre aplicații sunt eliminate înainte ca CV-ul dumneavoastră să fie văzut efectiv. Ca urmare, există o serie de indicații care să „fenteze” acest ATS. Unul dintre cele mai importante trucuri este acela de a folosi în CV anumite cuvinte cheie care să aibă legătură cu activitatea angajatorului și cu pretențiile acestuia. De aceea, e obligatoriu ca CV-urile să fie individualizate pentru fiecare aplicație în parte. De asemenea, ghidul de evitare a sistemului ATS ne spune că CV-ul trebuie să fie scris în format Word (nu PDF), iar pozele, tabelele și graficele trebuie eliminate. Dacă vi se pare complicat să construiți un CV „prietenos”, nu ezitați să apelați la specialiști în acest domeniu (la persoane fizice competente sau la unul dintre numerosele site-uri prezente pe internet).

O dată cu înaintarea în vârstă, un CV perfect nu mai e de-ajuns. De vreme ce principalele calități pe care ni le scoatem în față sunt experiența și profesionalismul, atunci e indicat ca CV-ul să fie completat de un profil robust pe Linkedin, rețeaua de socializare orientată spre mediul de afaceri. Din ce în ce mai mulți angajatori pornesc procesul de recrutare de pe Linkedin, astfel că veți avea mai multe șanse de a fi remarcat fără ca vârsta să constituie o piedică. Și, neapărat, aveți grijă ca fotografia de profil să nu vă dea de gol și să vă ascundă firele albe de păr sau alte trăsături îmbătrânite.

related posts

Modifică setările cookies