10 intrebari pe care NU trebuie sa le adresezi vreodata copilului tau


Ti s-a intamplat vreodata sa vorbesti cu micutul tau si sa ai impresia ca informatia transmisa ii intra pe o ureche si ii iese pe cealalta? Daca raspunsul este da, poti sta linistita: li se intampla tuturor mamicilor. Faptul ca [...]


Ti s-a intamplat vreodata sa vorbesti cu micutul tau si sa ai impresia ca informatia transmisa ii intra pe o ureche si ii iese pe cealalta? Daca raspunsul este da, poti sta linistita: li se intampla tuturor mamicilor.

Faptul ca micutul nu este capabil sa raspunda corespunzator la anumite situatii nu inseamna ca are vreo problema de comunicare, ci ca nu poate percepe asemenea unui om matur tema pe care tu i-o propui. Poate ca nu o intelege sau poate ca nu a ajuns inca la varsta la care sa discearna intre doua lucruri diferite, asa ca sta in puterea ta sa hotarasti pentru el unele lucruri.

Iata care sunt intrebarile pe care nu trebuie sa le adresezi micutului tau:

1. Esti sigur?
Nu, copilul tau nu este sigur. Unica siguranta pe care o poate verbaliza este aceea ca nu vrea sa duca la capat un lucru, dar in mod sigur el nu va putea sa-ti spuna daca sarcina pe care i-o dai este cu adevarat necesara sau nu.

2. Ai nevoie la toaleta?
In 90% dintre cazuri raspunsul este “Da”. Mai mult, chiar daca micutul nu realizeaza ca are nevoie, tu nu trebuie decat sa-l asezi pe olita si vei vedea ca daca ai fi intarziat putin, s-ar fi intamplat un dezastru. Nu-l mai intreba daca vrea sa mearga, ci du-l direct fiindca ai ajuns deja sa-l cunosti suficient de bine cat sa prevezi anumite nevoi.

Citeste si: 6 lucruri pe care nu ar trebui sa i le spui copilului tau la masa

3. Tu ai facut asta?
Niciodata. Taticul, ursuletul, sora mai mare sau oricine altcineva din jur este responsabil de nazbatia petrecuta sub nasul lui. Evita situatiile in care esti mintita si cantareste situatia obiectiv. In plus, invata-l ca o greseala recunoscuta este pe jumatate iertata si s-ar putea sa observi imbuntatiri in comportamentul lui.

4. De ce ai facut asta?
Daca il determini sa recunoasca prostioara facuta, nu-l intreba de ce a facut lucrul respectiv. Din nou taticul, ursuletul sau sora mai mare vor fi responsabilii. In cazul in care nu va gasi aceasta scuza, va spune doar ca a fost curios. Accepta victoria de a-l fi determinat sa recunoasca boacana, pedepseste-l in functie de gravitatea ei si mergeti mai departe.

5. Ma iubesti?
Da, copilul tau te iubeste. Nici nu ar avea motive sa nu o faca, asa ca nu trebuie sa adresezi intrebari atat de profunde la varste fragede.

6. Pe cine iubesti mai mult? Pe mami sau pe tati?
Chiar dca toti parintii se intreaba, in secret, nu-ti pune micutul in situatia de a alege intre tine si tata. Copiii isi iubesc parintii in mod egal si asa ar trebui sa se intample de-a lungul intregii vieti. Preferintele nu au ce cauta in cadrul unei familii.

Citeste si: 7 lucruri pe care nu trebuie sa i le spui unui copil

7. Ce vrei sa mananci?
Aceasta este una dintre intrebarile capcana pe care nu trebuie sa le adresezi aproape niciodata copilului tau. Celor mai multi dintre micuti li se pune pata pe un anumit fel de mancare si vor insista sa-l manance pana cand nu vor mai putea. Mai rau, ei vor raspunde ca vor dulciuri sau inghetata si vor face nazuri cand le vei pune in fata broccoli sau salate. Intrebandu-l, ii dai sperante ca va primi desertul mult-visat. Cel mai bine este sa-i oferi doua optiuni din care sa aleaga: Mananci mazare sau ostropel astazi?

8. Iti pare rau?
9 din 10 nazdravani vor raspunde “Nu”. Copiii mai mici de cinci ani nu simt remuscari pentru ceea ce fac si, daca li s-ar oferi ocazia, ar repeta boacana. Pune-l sa-si ceara scuze, trimite-l putin la colt si renunta la intrebari.

9. Spui adevarul?
Daca ai presupune ca spune adevarul, n-ai mai intreba acest lucru. Invata-ti micutul valoarea adevarului si nu-l determina sa spuna doua minciuni la rand. Mai intai va spune ca nu el a facut, apoi va raspunde ca spune adevarul, iar tu-ti doresti exact inversul.

10. Ai auzit?
Copilul nu este surd, deci cu siguranta a auzit ce i-ai spus. Explica-i cu rabdare si va intelege chiar mesajul pe care vrei sa il transmiti.

Ai propriile tale exemple de intrebari la care micutul nu poate raspunde? Imparaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii.

related posts

Modifică setările cookies