Despre unele lucruri care se intampla in sarcina se vorbeste mai mult, despre altele mai putin sau chiar deloc. Afla zece lucruri interesante si mai putin cunoscute despre corpul femeii insarcinate dar si despre bebelusul pe care-l poarta in burtica!
1. Cea mai lunga sarcina – 375 de zile
Asta inseamna un an, o saptamana si trei zile. Cu toate ca a petrecut atat de mult timp in burtica, bebelusul s-a nascut cu o greutate de doar 3.2 kg. In mod normal, sarcina dureaza, in medie 280 de zile.
Citeste si: Sarcina pe saptamani. Afla ce se intampla cu gravida si bebelusul in fiecare saptamana de sarcina
2. Un fat de sex masculin poate avea erectie in pantecele mamei
In realitate, fetii de ambele sexe se masturbeaza in uter, dar numai baietii pot fi “prinsi” in fapt, cu ajutorul sonogramei.
3. Perineul se poate rupe in timpul nasterii
9 din 10 femei au nevoie de ingrijiri medicale in zona perineului dupa nastere. In unele cazuri, perineul este doar putin afectat, in altele se poate “rupe”, pur si simplu. Exista exercitii si un tip de masaj de intarire a musculaturii in acea zona delicata, care reduc acest risc de “rupere” a perineului, fara a-l elimina in totalitate. Multi medici practica epiziotomia in timpul nasterii – la femeile care nasc pe cale naturala – o mica incizie a perineului, care apoi este cusuta si se vindeca in cateva saptamani.
4. Clisma, un cadou frumos pentru personalul medical care te asista la nastere
In timpul nasterii, femeia nu mai are controlul asupra muschilor vezicii sau asupra sfincterului, pentru ca bebelusul apasa foarte tare peste ei, in timp ce se pregateste sa iasa afara in burtica. De aceea, o clisma este mai mult decat binevenita. Daca nu este timp pentru asa ceva, nu face o drama din asta – cu siguranta, doctorii si moasele au vazut multe la viata lor.
Citeste si: Medicul raspunde: Cate cezariene poate face o femeie in siguranta? VIDEO
5. Gravidele stralucesc, la propriu
Sa spui ca o femeie insarcinata straluceste de bucurie si fericire, e o expresie comuna, dar bazata pe un fapt cat se poate de real. In timpul sarcinii, cantitatea de sange din organism creste cu aproape 50%, ceea ce face ca obrajii viitoarelor mamici sa fie mai tot timpul imbujorati. In plus, hormonii de sarcina fac ca pielea sa fie mai catifelata.
6. Simtul mirosului functioneaza la capacitate marita
In timpul sarcinii, femeile sunt foarte sensibile la mirosuri. Simtul mirosului, dar si cel al gustului, se amplifica. Natura le inzestreaza astfel pe femeile insarcinate cu capacitatea de a distinge chiar si cantitatile mici de toxine, care, daca pentru un adult nu sunt daunatoare, pot fi periculoase, chiar fatale, pentru bebelus.
7. Contractiile nu se opresc dupa nastere
Majoritatea mamelor vor avea contractii cateva zile dupa nastere, pe masura ce uterul revine la dimensiunile initiale. Crampele abdominale au si un alt rol, insa: acela de a opri sangerarea in exces dupa nastere.
Citeste si: Vergeturile in timpul sarcinii. Afla de ce apar si care este metoda de prevenire
8. Nu e nevoie sa mananci pentru doi in timpul sarcinii
In medie, o femeie insarcinata are nevoie doar de 300 de calorii in plus pe zi, pe perioada cat are un bebe in burtica. Asta e echivalentul unui iaurt si a unei chifle de paine in plus, fata de mesele obisnuite. Cele mai multe femei se ingrasa doar cu 12 kilograme in timpul sarcinii.
9. Picioarele pot creste cu pana la o marime de pantof
Asta are de-a face cu faptul ca talpa piciorului trebuie sa suporte o presiune mai mare in timpul sarcinii. In mod normal, piciorul revine la dimensiunea initiala, dupa nastere, dar, daca creste prea mult, schimbarea poate deveni permanenta.
10. Tatal poate avea si el simptome de sarcina
In mod surprinzator, si tatal se poate ingrasa, poate avea greturi de dimineata si chiar dureri de burta, din solidaritate cu mama. Nu e deloc o gluma: aceasta afectiune poarta numele de “sarcina din solidaritate” sau sindromul Couvade.