Infertilitatea este incapacitatea de a obtine o sarcina dupa mai mult de douasprezece luni de incercari. Aceasta afecteaza mai mult de 15% dintre cupluri, iar in aproximativ 35% dintre situatii ea are o cauza masculina.
Subiectul infertilitatii masculine a fost, mult timp, un subiect tabu pe care barbatii au vrut sa-l evite cu orice pret. Lipsa de informatii si incercarile de a ascunde adevarul au dat nastere a numeroase mituri, mai mult sau mai putin adevarate.
Mituri false:
1. Infertilitatea masculina este o problema psihologica
In majoritatea cazurilor, infertilitatea nu are cauze psihologice. Problema este una de ordin fizic si se datoreaza unei dificiente a functiei testiculare sau a unor probleme anatomice. Chiar si asa, exista cazuri in care problemele psihologice pot afecta, ingreuna sau impiedica incercarile de a concepe un copil.
2. Abstinenta sexuala favorizeaza fertilitatea/ Mai multe acte sexuale, mai multe sanse de a face un copil
Este adevarat ca abstinenta, in functie de durata ei, influenteaza cantitatea si calitatea spermatozoizilor. Acest fapt nu inseamna insa, ca a face sex in fiecare zi sau, dimpotriva, a face sex la perioade indelungate garanteaza sarcina. Sexul zilnic scade cantitatea de spermatozoizi, pe cand actele sexuale efectuate la diferente mari de timp cauzeaza imobilitatea spermatozoizilor. In acest caz, solutia este sa profitati de perioada de ovulatie a partenerei si sa faceti sex atunci, o data la cateva zile. Aceasta alternativa aduce beneficii ambilor parteneri.
3. Unele sporturi extreme pot cauza infertilitatea
Orice tip de sport poate fi periculos in cazul in care apar leziuni in zona genitala. Studiile nu confirma insa legaturile dintre practicarea unui sport si aparitia unor probleme in modul de operare al aparatului reproductor masculin. Exceptie fac sportivii de performanta, cum ar fi alergatorii de maraton.
4. Vasectomie = Infertilitate
Vasectomia, sau asa-zisa sterilizare definitiva consta in blocarea canalelor deferente. Practic, ea blocheaza iesirea spermatozoizilor in momentul ejacularii, ceea ce reduce sansele de a concepe un copil. Barbatul nu devine infertil insa daca apleaza la aceasta metoda. Ea este o buna alternativa in controlul natalitatii, dar prezinta inconveniente in cazul in care se doreste o inversare a procesului.
Mituri adevarate:
5. Unele medicamente pot cauza infertilitatea
Intr-adevar, exista medicamente care pot provoca probleme de acest tip. De pilda, tratamentele utilizate pentru a combate cancerul pot altera partial sau total functia testiculara, respectiv productia de spermatozoizi. Vestea buna este ca, la ora actuala, pacientilor suferinzi de cancer li se ofera posibilitatea de a-si depozita sperma inainte de inceperea chimioterapiei.
6. Temperatura ridicata din zona testiculelor poate afecta fertilitatea
Testiculele sunt separate de restul corpului, tocmai pentru a se bucura de o temperatura mai scazuta cu doua grade fata acesta. Cresterea temperaturii din testicule poate afecta producerea de spermatozoizi si poate fi cauzata de uzul unei lenjerii de corp nepotrivite sau de expunerea constanta la un mediu calduros.
7. Alimentatia si stilul de viata influenteaza fertilitatea
Consumul excesiv de alcool, tutun sau droguri, precum si obiceiurile alimentare proaste afecteaza intr-o maniera semnificativa fertilitatea, reducand nu numai cantitatea spermatozoizilor ci afectandu-le si calitatea. De cealalta parte, exista numeroase alimente si nutrienti bogati in antioxidanti care pot contribui la imbuntatirea calitatii spermei. Cu toate acestea, este dificil de cuantificat stiintific gradul de influenta al fiecarui aliment in parte asupra calitatii spermatozoizilor.
8. Stresul influenteaza productia de spermatozoizi
Intr-o oarecare masura, este adevarat. Situatiile de stres influenteaza activitatea hormonala, care controleaza functia testiculara. Aceasta din urma poate diminua productia de spermatozoizi, respectiv sansele de reproducere.
9. Varsta este un factor determinant al fertilitatii
Varsta barbatului nu este la fel de importanta in procesul de reproducere ca in cazul femeilor, avand in vedere ca productia spermatozoizilor se realizeaza pana la varste destul de inaintate. Chiar si asa, odata cu trecerea timpului, cantitatea de spermatozoizi scade. In plus, exista parametri functionali sau genetici care se altereaza pe parcursul vietii.
10. Greutatea afecteaza productia de sperma
Cea mai vehiculata teorie este legata de raportul dintre obezitate si productia de sperma. Ceea ce nu se stie este faptul ca nici a fi prea slab nu este tocmai o solutie propice daca incerci sa faci un copil. In urma unei conferinte de specialitate din Barcelona din anul 2008, medicii au ajuns la concluzia ca un barbat cu un IMC (Indice de Masa Corporala) optim produce o cantitate adecvata de sperma.
Acestea sunt o parte dintre miturile care au luat nastere in jurul subiectului infertilitatii barbatului. Mai stii si tu cateva? Povesteste-ne despre ele in sectiunea de comentarii.