Cu totii stim ce efecte negative are fumatul asupra sanatatii. A renunta la acest obicei este o optiune si un act de vointa pentru fiecare dintre noi.
Situatia devine mult mai delicata atunci cand este vorba de ingerasul din burtica ta, care depinde in totalitate de tine.
El este sensibil la tot ceea ce faci tu: se dezvolta armonios daca tu te hranesti sanatos, se odihneste daca tu esti linistita si il poti simti cum impinge cu piciorusele cand iti simte atingerea afectuoasa.
Fumul de tigara, un amestec nociv
Fumul de tigara contine aproximativ 2500 de compusi chimici dintre care cei mai periculosi sunt nicotina si monoxidul de carbon. Nicotina este un alcaloid neurotoxic.
Monoxidul de carbon are o afinitate pentru hemoglobina din hematii de 250 de ori mai mare decat oxigenul. Slaba oxigenare afecteaza si circulatia fetala, iar inima bebelusului tau trebuie sa bata mai repede pentru a primi oxigen.
Ce risca bebelusul tau?
1. Greutate mica la nastere – acest risc este aproape dublu la mamicile care sunt fumatoare fata de cele care nu fumeaza. Fumatul incetineste dezvoltarea fetala si creste riscul de nastere prematura.
2. Prematuritate – copiii nascuti inainte de saptamana 37 de sarcina sunt considerati prematuri si necesita supraveghere de specialitate.
3. Sindromul mortii subite – cauza acestui sindrom nu este cunoscuta, insa greutatea scazuta la nastere reprezinta un factor de risc.
4. Malformatii congenitale – ce conduc la dificultati in alimentare si vorbire: Cheiloschizis (buza de iepure) sau Chailopalatoschizis (gura de lup).
5. Bebelusul tau prezinta un risc crescut de a dezvolta afectiuni respiratorii (pneumonii, astm bronsic, bronsite) mai ales daca vei continua sa fumezi si dupa nastere
6. Tulburari precum autismul si ADHD (deficit de atenţie, hiperactivitate si impulsivitate).
Ce risti tu?
1. Sarcina ectopica – nicotina afecteaza mobilitatea trompei uterine, iar ovulul fertilizat nu se implanteaza in uter. Sarcina nu este viabila si risti sa-ti fie afectata in viitor capacitatea de a ramane insarcinata.
2. Avort spontan.
3. Sangerari cauzate de implantarea anormala a placentei (placenta praevia), dezlipiri ale placentei. Pierderile de sange pot pune in pericol si viata ta, dar si a copilului.
4. Scaderea cantitatii de lapte – nicotina inhiba productia de prolactina (hormonul reponsabil in productia de lapte matern).
Daca esti fumatoare, sarcina reprezinta un motiv serios pentru a renunta la acest viciu. Nu uita ca efectele benefice nu vor intarzia sa apara din momentul in care te vei lasa de fumat.