5 pasi simpli ca sa iti protejezi fertilitatea


Nu te preocupa chiar acum ideea de a fi mamica, dar nu e niciodata prea devreme sa te gandesti la ce iti vei dori mai tarziu in viata. Alegerile pe care le faci acum vor avea un cuvant de spus peste cativa ani, cand vei vrea sa ramai insarcinata si vei constata cu durere ca nu poti.


Fertilitatea e influentata de varsta si trasaturi ereditare. Alfel spus, pe masura ce inaintezi in ani, capacitatea de reproducere va scadea, iar daca mama ta a ajuns la menopauza la 45 de ani, ai sanse sa ii calci si tu pe urme.

In afara de acesti doi factori pe care nu ii poti controla, fertilitatea ta depinde si de stilul de viata pe care il ai si de grija pe care o porti sanatatii tale.

Daca nu vrei sa iti diminuezi sansele de a avea un copil in viitor ar fi bine sa tii cont de cateva sfaturi simple.

1. Uita de curele de slabire drastice si de sportul facut in exces

Poate nu crezi, dar ceea ce urasti tu cel mai mult, adica pernutele pufoase de pe solduri, sunt protectia numarul unu impotriva scaderii ferilitatii. Motivatia: estrogenul, cel care e responsabil de ovulatie, e produs atat in ovare cat si in glandele suprarenale si celulele grase.

Asa ca nu-ti reduce sansele de a ramane insarcinata prin diete draconice. Nici sportul dus la extreme nu e benefic pentru fertilitatea ta. Nu face altceva decat sa iti scada cantitatea de progesteron, asa ca e bine sa te limitezi la sfatul medicului: pentru o viata sanatoasa efectueaza 30 minute de sport pe zi.

Nu e bine nici sa sari in extrema cealalta, pentru ca 6% din cazurile de infertilitate sunt produse de obezitate. Trebuie sa inveti sa pastrezi echilibrul.

2. Renunta la fumat

Daca pana acum nu erai convinsa ca nu e bine sa fumezi, poate acum vei gasi motivul cel mai solid. Toxinele din tigari ucid ovulele, iar tutunul te poate purta mai repede si spre menopauza.

3. Nu lasa pe maine ce poti face azi … pentru sanatatea ta

Fertilitatea e cauzata de multe ori de afectiuni care nu au niciun simptom. Afectiunea inflamatorie pelvina e una dintre ele. Este provocata de gonococi si chlamydii (infectii transmisibile pe cale sexuala) care tratate din timp te pot salva de neplaceri. Asa ca nu uita de prezervativ si cere analize amanuntite la controlul ginecologic periodic.

4. Asculti semnalele transmise de corpul tau

Daca ai menstruatii prea lungi si dureroase, dureri in timpul actului sexual, sangerari intre menstruatii, nu te culca pe o ureche si nu le trata cu indiferenta. Pot fi primele semne ale endometriozei (o crestere a tesutului care captuseste uterul, in alte zone decat uterul) care e responsabila de o treime din cazurile de infertilitate la femei.

Daca ai menstruatii din ce in ce mai abundente si dureri in zona pelvina, ar putea fi vorba si de un fibrom uterin, care iti poate pune in pericol sanatatea aparatului reproducator daca nu e tratat la timp.

5. Nu lasa stresul sa iti controleze viata

Agitatia de zi cu zi si somnul putin iti pot afecta si ele capacitatea de a fi mamica, pentru ca afecteaza ovulatia. De ce? Medicii cred ca de vina este hipotalamusul care controleaza si reactiile noastre la stres dar si secretia de hormoni sexuali. Cu cat schimbi mai repede ceva in stilul de viata pe care il ai, cu atat va fi mai bine pentru fertilitatea ta.

Daca nu vrei sa treci prin criza de maternitate, iti recomandam sa faci din timp pasi mici care sa te ajute mai tarziu sa concepi un copil. Sunt reguli simple de pe urma carora ai numai de castigat! 

related posts

Modifică setările cookies