6 locuri de munca periculoase pentru fertilitate


Iti place locul tau de munca si meseria pe care o practici de ani multi. Te-ai gandit insa vreodata ca tocmai job-ul ar putea sa stea in calea visului tau de a deveni parinte? Sunt cateva profesii in cazul carora [...]


Iti place locul tau de munca si meseria pe care o practici de ani multi. Te-ai gandit insa vreodata ca tocmai job-ul ar putea sa stea in calea visului tau de a deveni parinte? Sunt cateva profesii in cazul carora riscul de infertilitate este mai mare decat in mod nomal.

Stresul, mediul toxic, lipsa de somn, mancarea, fumatul, alcoolul. Toate intra pe lista factorilor care afecteaza fertilitatea femeilor, dar si a barbatilor. Tocmai cand credeai ca lista nu se poate lungi mai mult, trebuie sa iti spunem ca pe ea pot intra si unele meserii fie din cauza mediului in care se desfasoara, fie prin stresul pe care il genereaza.

1. Farmacista – Femeile care lucreaza in farmacii se confrunta mai des cu probleme de fertilitate. A aratat-o si un studiu realizat in Danemarca in 1989. In urma lui s-a dovedit ca farmacistele daneze, care lucrau sau intrau in contact cu antibioticele, aveau un risc crescut de infertilitate, iar aparitia sarcinii era prelungita pana la peste un an.

2. Stomatolog – Si in acest caz, un studiu a aratat legatura dintre mediul in care lucreaza o femeie si riscurile la care se expune. Institutul finlandez pentru sanatatea ocupationala a studiat in 2005 efectele pe care le au amalgamul de mercur, compusii din acrilatul dentar, solventii si dezinfectantii folositi in stomatologie asupra sanatatii reproductive, iar concluziile au fost graitoare. Femeile care lucreaza in stomatologie sunt mai expuse riscului de a suferi avorturi spontane.

3. Asistent si radiolog – Nu numai femeile care lucreaza in stomatologie au de-a face cu solventii si dezinfectantii medicali. Si asistentele din spitale sau personalul care se ocupa de sterilizarea instumentarului este expus acelorasi riscuri. In plus, atat femeile cat si barbatii care lucreaza in radiologie au de suferit de pe urma jobului. Expunerea repetata la radiatii afecteaza cantitatea spermei in cazul domnilor si a functiilor ovarelor in cazul doamnelor.

4. Agent in politia rutiera – Dirijarea traficului te tine o zi intreaga in strada, unde ai toate sansele sa inghiti noxele masinilor. Gazele de esapament contin o compozitie letala pentru fertilitatea ta: monoxid de carbon, hidrocarburi, dioxizi de sulf, oxizi de azot. Aceste gaze nocive pot afecta dimensiunile ovarelor si reduc cu o treime numarul ovulelor. Un studiu facut in 2003 de cercetatorii italieni a aratat ca si barbatii care petrec 6 ore pe zi intr-un mediu cu noxe se pot confrunta cu o reducere a motilitatii spermatozoizilor. Asadar, cu infertilitate!

5. Lucrator in industria chimica, textila, curatatorii – Atat femeile, cat si barbatii care lucreaza in acest tip de industrii sunt expusi zilnic unor produsi toxici. Solventii, metalele grele, aliajele, vaporii de mercur si alte substante toxice cresc rata infertilitatii, a cazurilor de sarcini cu probleme, a pierderilor de sarcina sau a defectelor la nastere.

6. Pompier – Expunerea la fumul gros, de multe ori impregnat cu compusii chimici care se elimina prin arderea mobilierului, covoarelor sau vopselurilor este extrem de periculoasa. Prin urmare, pompierii se pot confrunta cu probleme care tin de cantitatea si calitatea spermei. Este parerea specialistilor medicali de la Universitatea Harvard expusa in 1992 in publicatia medicala a institutiei.

Pe lista meseriilor care iti pun conceptia in pericol pot fi incluse si cea de stewardesa din cauza radiatiilor si a fortei gravitationale la care sunt expuse zilnic, dar si cea de lucrator in agricultura si silvicultura pentru ca sunt expusi contactului direct cu pesticide, ierbicide sau fungicide.

related posts

Modifică setările cookies