Nu e nimic neobisnuit ca in momentul in care planuiesti sa faci un copil sa nu iti fuga gandul, macar o singura data, la ideea de a avea gemeni. Mai ales ca sunt destul de multe cazuri de astfel de nasteri. In Asia sunt cate 6 perechi de gemeni la fiecare 1.000 de nasteri, in Statele Unite si Europa cate 10-20 , iar in Africa 40.
Sunt fie cazuri de gemeni identici (monozigoti), cand un ovul fetilizat se divide si da nastere la doi embrioni, fie cazuri de gemeni fraternali (dizigoti), cand doua ovule sunt fertilizate in acelasi timp.
Cand te poti astepta la o surpriza dubla?
O sarcina multipla poate aparea la orice femeie, oricand. Totusi, sunt anumiti factori care ar putea sa iti spuna inca dinainte sa concepi daca ai sanse mai mari sa fii mamica de gemeni. In plus, un studiu publicat in mai 2001, in Statele Unite, arata ca femeile care au gemeni pe cale naturala sunt mai sanatoase si traiesc mai mult.
1. Ereditatea. Daca mai sunt si alte cazuri de gemeni in familia ta, atunci ai sanse mari sa se intample si in cazul tau. Asta daca vorbim de linia materna, pentru ca in cazul in care numai partenerul tau are un astfel de istoric in familie, nu inseamna ca sansele sunt la fel mari.
2. Varsta. Pe masura ce inaintezi in varsta, sansele sa concepi gemeni cresc. Se poate ca aceasta ipoteza sa ti se para ca se bate cap in cap cu ceea ce stie toata lumea referitor la scaderea fertilitatii pe masura ce imbatranesti.
Totusi, cercetatorii au descoperit ca femeile peste 35 de ani produc un mai multi hormoni care stimuleaza ovulatia, iar acest lucru creste sansele eliberarii mai multor ovule deodata. Sansele sa ai gemeni cresc cu 4% intre 30 si 34 de ani si cu 5% cand treci de 35 de ani. In plus, multe femei care trec de aceasta varsta tind sa incerce mai multe tratamente de fertilitate, in urma carora sansele unei sarcini multiple sunt mai mari.
3. O sarcina multipla anterioara. Da! Daca ai mai nascut gemeni, te poate “lovi” inca o data o asemenea bucurie.
4. Tratamente de fertilitate. Daca ai urmat tratamente pentru a-ti spori fertilitatea, atunci sansele unei sarcini multiple sunt mari. Aproape un sfert dintre femeile care fac tratament pentru stimularea ovarelor sau apeleaza la tehnici de reproducere asistata (fertilizare in vitro) au sarcini multiple.
Explicatia? Medicamentele pentru stimularea ovulatiei pot determina, in multe cazuri, eliberarea mai multor ovule ce pot fi fecundate, iar in cazul fertilizarii in vitro se vor implanta mai multi embrioni pentru a creste sansele de reusita ale procedurii.
5. Greutatea. Un studiu publicat in 2005, de Colegiul American pentru Obstetrica si Ginecologie, a aratat ca femeile supraponderale si obeze au sanse mai mari sa conceapa gemeni, fata de cele cu o greutate normala.
6. Apartenenta la rasa. Statisticile au aratat ca rata de nasteri gemelare este mai mare in cazul femeilor afro-americane, fata de cele hispanice, caucaziene sau asiatice. O comunitate din sudul Nigeriei uimea lumea in 2007, cand se descoperea ca aici se nasc cei mai multi gemeni (5% dintre sarcini). Regiunea a fost declarata “taramul gemenilor” si multi cercetatori au pus acest record pe seama consumului de batate (cartofi dulci). Acestia contin un hormon natural care poate stimula ovulatia si duce la eliberarea a cate un ovul din fiecare ovar.
7. dieta. Femeile care mananca multe produse lactate au de 5 ori mai multe sanse sa nasca gemeni, fata de cele care au o dieta bazata mai mult pe fructe si legume. Ipoteza a aparut in 2006 si apartine unor cercetatorii din New York. Acestia au explicat ca in cazul celor care consuma multe lacate, stimularea foliculara este crescuta, iar asta inseamna ca ovulatia creste.
O sarcina multipla nu e usoara si nici nasterea nu e floare la ureche. Bucuria e dubla, dar si grijile se dubleaza. Chiar si asa, gandeste-te ca vei o mama cu sanse mari de viata lunga.