Un nou record pentru omenire. Gemeni născuți din embrioni conservați timp de 30 de ani


Doi copii, gemeni, s-au născut în statul american Tennessee din embrioni înghețați în urmă cu mai bine de 30 de ani. Este un nou record pentru omenire, fiind cei mai vechi embrioni conservaț din care a rezultat o naștere, scrie BBC.


Embrionii au fost depozitați la aproximativ -128 °C, în azot lichid, la data de 22 aprilie 1992. Rachel Ridgeway, mamă a patru copii din Oregon, a născut gemeni pe 31 octombrie. Tatăl, Philip Ridgeway, a declarat că a fost uluitor.

Lydia Ann și Timothy Ronald Ridgeway au stabilit un nou record, potrivit Centrului Național de Donare de Embrioni (NEDC), o organizație privată, care spune că a ajutat la nașterea a peste 1.200 de copii din embrioni donați.

Embrionii gemeni au fost creați pentru un cuplu anonim căsătorit, care dorea să folosească fertilizarea in vitro. Donatorul a fost un bărbat de aproximativ 50 de ani, iar donatoarea de ovule avea 34 de ani. 

„Aveam cinci ani când Dumnezeu le-a dat viață Lydiei și lui Timothy și de atunci el a păstrat acea viață”, a declarat Philip Ridgeway. „Într-un fel, ei sunt copiii noștri cei mai în vârstă, deși sunt cei mai mici. Este ceva uluitor în asta”, a adăugat el.

Soții mai au și alți copii, cu vârste de 8, 6, 3 și aproape 2 ani, niciunul conceput prin fertilizare in vitro sau prin donare.

Rachel își amintește că medicul i-a înmânat o poză cu trei embrioni și i-a recomandat să transfere doar doi, spunându-i că „o sarcină cu mai mulți gemeni poate cauza probleme”. Dar ea a spus că nu are nicio îndoială în mintea ei că îi vor transfera pe toți trei.

Își amintește că a avut ochii înlăcrimați și a spus: „Tocmai mi-ai arătat o poză cu cei trei copii ai mei. Trebuie să-i nasc pe toți.”

Cei trei embrioni au fost transferați pe 2 martie, la 29 de ani și 10 luni după ce au fost înghețați. Două dintre transferuri au avut succes. Studiile au descoperit că de la 25% până la 40% din transferurile de embrioni înghețați au ca rezultat o naștere vie.

„Nu căutam să obținem embrionii care au fost înghețați cel mai mult timp din lume”, a spus Philip Ridgeway. „Ne-adorit doar pe cei care au așteptat cel mai mult.”

Când a căutat donatori, familia Ridgeway a întrebat în mod special centrul de donații despre o categorie numită „apreciere specială”, ceea ce înseamnă că a fost greu să găsești destinatari pentru acești embrioni, indiferent de motiv.

 

Sursă: bbc, cnn

Vezi și: Selly: „Contract de 1 milion de euro”

  • Un nou record pentru omenire. Gemeni născuți din embrioni conservați timp de 30 de ani

related posts

Modifică setările cookies