Copiii tind sa repete lucrurile pe care le aud la parintii lor, asa ca, poti respecta in continuare aceasta metoda deoarece vei evita ca micutul tau sa preia anumite expresii colorate pe care nu ar trebui sa le foloseasca.
Fara injuraturi, fara constatari lipsite de apreciere fata de propria persoana si a celor din jur si fara o atitudine indiferenta fata de lume – acestea sunt regulile de aur pe care trebuie sa le respecte o mamica in momentul in care vine vorba despre limbaj.
Iata seria de replici pe care consideram ca ar ar trebui sa le eviti in preajma micutilor tai:
1. Hainele astea ma fac grasa
Arata-i copilului tau ca te simti bine in propria piele si invata-l ca frumusetea vine dinspre interior. Fetitele, mai ales, sunt preocupate de aspectul mamicilor lor si le privesc pe acestea cum se pregatesc, asa ca ultimul lucru pe care ar trebui sa i-l insufli micutei tale este acela ca nu ai incredere in tine. Fii mandra de tine si de corpul tau, iar ea va invata aceasta lectie de mica si nu va avea probleme in viitor.
2. Urasc …
“Urasc traficul, cozile de la supermarket, felul asta de mancare”. Nu. Evita sa folosesti cuvantul “ura” in preajma copiilor, cu atat mai mult cu cat acestia sunt mici. Vor avea suficient timp sa dispretuiasca lucruri pe masura ce vor creste si nu au nevoie de energie negativa in preajma lor atat de devreme.
3. Nu ma intereseaza
Ai vrea sa-ti auzi copilul spunand ca nu-l intereseaza? Aceasta expresie are ceva atat de respingator in ea incat este total opusa cu inocenta unui copil. Nu-l invata sa stea deoparte si sa lase lucrurile sa treaca pe langa el. O persoana implicata va avea mult mai multe satisfactii decat una care doar sta pe margine si priveste detasata lucrurile.
4. Injuraturi
Exista o lista intreaga de cuvinte care nu ar trebui sa iasa din gura unui copilas. Daca vrei ca micutul tau sa nu le foloseasca, evita sa le folosesti in preajma lui. Oricat de amuzanti li s-ar parea unora copiii care injura, nu-l obisnui prost.
5. Mincinos/oasa. Minciuna
Poate ca gravitatea utilizarii acestor cuvinte este mai mica decat a altora, dar incarcatura si semnificatia lor sunt foarte importante. Invata-l ce este o minciuna, de ce nu ar trebui sa minta si de ce trebuie sa fie foarte atent in momentul in care acuza pe cineva ca a spus un neadevar.
6. Ce urat!
“Lucrul X este urat. Omul acela este urat”. “Urat” este, de fapt, un cuvant extrem de nepoliticos si jignitor, care trebuie asociat cu multa chibzuinta altor termeni. Evita sa judeci oamenii si lucrurile dupa aparenta, iar micutul iti va urma exemplul.
7. Nu pot/ Renunt/ Ma dau batut
Invata-l pe copil sa lupte, sa incerce, sa persevereze. In viata se va intalni cu o multime de situatii problematice si nu trebuie sa vada la tine o atitudine resemnata. Chiar daca nu va reusi intotdeauna sa obtina lucrurile pe care si le doreste, macar va lupta pentru ele si va aprecia altfel lumea.
8. Fugi de-aici!
Expresii colocviale ca “fugi de-aici”, “du-te, ma” sau “nu cred, fata” reprezinta doar o parte dintre ticurile pe care trebuie sa le eviti. Poate ca ele nu sunt la fel de gresite ca altele, enumerate mai sus, dar probabil iti doresti un copil care sa se exprime corect si frumos in limba romana.
9. Ce porcarie
Dintr-un motiv inexplicabil, micutilor le place la nebunie cuvantul “porcarie” si-l rostesc cu o pofta greu de imaginat. Chiar si asa, nu-l lasa pe nazdravanul tau sa se ataseze prea repede de aceasta expresie deoarece, in mod sigur, nu detine notiunile complete pentru a intelege adevarata insemnatate a observatiei.
10. Esti prost/nebun?
Nu astepta sa-ti auzi micutul spunandu-i altui copil “Tu esti prost? Cum sa faci asa ceva?” pentru a-ti da seama ca trebuie sa renunti la aceasta fraza cand esti in preajma lui.
Ce expresii urate ai observat ca foloseste micutul tau? Le-a preluat din familie sau de la prietenii lui? Cum l-a dezvatat? Spune-ne mai multe in sectiunea de comentarii.