20 de semne ca ai un copil superdotat


Parintii sunt cei care au intotdeauna oportunitatea de a observa comportamentul copiilor lor, in aproape orice moment al zilei. Ei sunt cei care le cunosc la perfectie interesele si reusitele, reactiile si temerile, iar acest fapt ii ajuta sa-si dea [...]


Parintii sunt cei care au intotdeauna oportunitatea de a observa comportamentul copiilor lor, in aproape orice moment al zilei. Ei sunt cei care le cunosc la perfectie interesele si reusitele, reactiile si temerile, iar acest fapt ii ajuta sa-si dea seama de potentialul micutilor, fie ca acesta este intelectual sau de alta natura.

Desigur, indentificarea unui copil superdotat se face cu ajutorul unor persoane specializate, dar exista cateva semne care tradeaza inclinatiile micutilor, pe care parintii le pot observa cu usurinta.

Micutul tau poate sa realizeze un puzzle inca de la varsta de un an si jumatate fara sa se straduiasca prea tare? Poate sa numere fara sa se incurce? Mai mult decat atat, foloseste formula “pentru ca” pentru a-si explica anumite fenomene? (de exemplu: Iarna este frig pentru ca-mi pun geaca pe mine, pentru ca trebuie sa-mi fie cald, pentru ca nu vreau sa racesc”). Ei bine, s-ar putea sa ai un copil superdotat.

Citeste si: 6 alimente care contribuie la dezvoltarea creierului copilului

Semnele ca potentialul intelectual al micutului tau depaseste media pot fi nenumarate. Iata insa o parte dintre acestea, care te-ar putea ajuta sa identifici capacitatile extraordinare ale copilului tau:

1. La sase luni a spus primul cuvant.
2. La un an a spus prima propozitie.
3. Pana la implinirea varstei de 2 ani a reusit sa poarte o conversatie cu o persoana adulta, folosind un vocabular pe care cei mai multi copii de-o seama cu el nu-l aveau.
4. La doi ani si jumatate a invatat abecedarul si stia sa numere pana la 10.
5. Pana la varsta de 3 ani stia sa rezolve, in minte, adunari si scaderi usoare.
6. Era curios in legatura cu semnificatia unor cuvinte de la 3 ani.
7. Doarme mai putin decat copiii de varsta lui.
8. Invata sa citeasca in timp record.
9. Este foarte creativ.
10. Este foarte sensibil in legatura cu lumea care il inconjoara.
11. Este preocupat de teme precum moralitatea si justitia.
12. Este energic si foarte increzator in fortele proprii.
13. Observa cu usurinta detaliile si are o atitudine deschisa catre lucrurile noi.
14. Are un spirit critic foarte dezvoltat.
15. Nu are probleme de atentie si concentrare.
16. Ii place sa petreaca timp cu copii mai mari decat el.
17. Se plictiseste la scoala pentru ca stie deja toate lucrurile pe care le invata acolo.
18. Pare foarte distrat.
19. Inventeaza si invata lucruri noi, nu doar imita.
20. Uneori se simte neinteles si are impresia ca locul lui este in alta parte.

Citeste si: Cum iti poti ajuta copilul sa devina mai destept

Daca l-ai regasit pe micutul tau in profilul de mai sus, atunci trebuie sa iei anumite masuri. Conform Lindei Kreger Silverman, specialista a Departamentului de Educatie din Statele Unite ale Americii, parintii au un rol fundamental in dezvoltarea copiilor superdotati. Ei sunt cei care trebuie sa ia legatura cu educatorul sau invatatorul copilului pentru a identifica activitatile cele mai potrivite pentru micuti si tot ei trebuie sa aiba grija ca potentialul copilului sa nu se piarda.

Ce trebuie sa faci pentru a contribui la dezvoltarea potentialului micutului tau?

• Vorbeste si joaca-te cu el. Discutiile cu persoanele adulte despre faptele cotidiene il vor ajuta sa-si dezvolte capacitatea de argumentare si ii vor accentua spiritul critic. In acest mod invata cuvinte noi si invata sa formeze propozitii. In plus, prin joaca poate asimila lucruri noi cu usurinta.

• Nu ignora inclinatiile lui pentru arta sau cifre si ajuta-l cand intampina o dificultate sau are o nelamurire.

• Du-l in locuri in care are posibilitatea de a invata lucruri noi. Cercurile de specialitate, muzeele si bibliotecile sunt doar cateva astfel de spatii.

• Aranjeaza-i o camera in care sa beneficieze de linistea de care are nevoie pentru a citi sau a-si face temele.

• Inscrie-l la activitati extrascolare.

Citeste si: Credeai ca bebe nu intelege ce ii spui? Studiile arata ca sugarii sunt mai destepti decat credem

Nu in ultimul rand, ajuta-l pe copilul tau sa nu se simta diferit de ceilalti copii. Probleme de socializare in cazul micutilor superdotati tind sa apara si sa le afecteze dezvoltarea, iar pentru a evita aceasta situatie poti sa-i oferi posibilitatea de a iesi, de a se juca si de a petrece timpul liber alaturi de copii de varsta lui, fara ca el sa simta vreo presiune legata de cunostintele pe care le are, comparativ cu acestia.

related posts

Modifică setările cookies