3 motive sa alegi painea integrala pentru copilul tau


Putine sunt mesele de pe care lipseste painea, unul dintre alimentele cele mai comercializate in ziua de astazi. Cateodata mai putin pretentiosi in ceea ce ii priveste, cand vine vorba de copii parintii devin extrem de atenti inainte de a [...]


Putine sunt mesele de pe care lipseste painea, unul dintre alimentele cele mai comercializate in ziua de astazi. Cateodata mai putin pretentiosi in ceea ce ii priveste, cand vine vorba de copii parintii devin extrem de atenti inainte de a cumpara un produs.

Statisticile arata ca rata obezitatii creste in proportie ingrijoratoare si in randul copiilor, asa ca mamicile privesc cu neincredere si chiar dezorientate catre oferta extrem variata de tipuri de paine.

Ce tip de paine este potrivita pentru copilasul tau?

Deoarece produsele din cereale isi au locul lor bine stabilit in piramida nutritiei sanatoase painea pe care o elegi trebuie sa fie de calitate. Copilaria este perioada in care se formeaza gusturile. Putine dintre alimentele pe care le-am preferat de mici am ajuns sa le refuzam mai tarziu, in viata adulta. In aceasta idee, o alegere bine facuta acum va influenta comportamentul alimentar viitor al micutului tau.

Pe piata alimentara doua mari tipuri de produse isi disputa suprematia: painea alba si painea integrala.

Ce le aseamana?

- valoarea nutritionala: aproximativ 50 calorii/felie
- lipide totale: pana la 1g
- nu au colesterol
- sodiu: in jur de 100 mg
- proteine: pana in 3 g
- fier: 4-8%

Ce le deosebeste?

- painea integrala are, de regula, mai multe vitamine (B6, B9, E), minerale (magneziu, zinc), desi se gasesc si variante de paine alba imbogatite
- in cazul painii integrale nu se pastreaza numai miezul bobului, ca in cazul painii albe, ci si germenele si invelisul. Acestea sunt bogate in vitamine, proteine, minerale, grasimi sanatoase, carbohidrati, antioxidanti.
- continutul ridicat de fibre al painii integrale: stimuleaza motilitatea intestinala, digestia si sunt recomandate in situatia in care micutul tau este constipat. Pe de alta parte, fibrele sunt mentionate intotdeauna cand vine vorba de controlul greutatii si prevenirea obezitatii.

1. Aspect

Nu te lasa pacalita de culoarea inchisa a painii. Acesata poate fi indusa artificial de catre unii producatori pentru a simula ideea unei paini din cereale integrale. Aceasta colorare se poate face cu malt prajit, caramel sau diverse alte seminte.

Fie continand grau sau alte cereale, fie alba sau neagra, cu seminte sau imbogatita cu diverse vitamine adevarata valoare nu sta in culoare, in reclama menita sa atraga privirile, ci in informatiile de pe eticheta.

2. Eticheta

Painea din grau nu inseamna paine integrala din grau: cea din grau mai contine pe langa faina integrala din grau si faina alba imbogatita. In concluzie painea din grau va avea mai putine fibre. Pe eticheta unui produs din grau integral, acesta trebuie sa fie primul pe eticheta si sa apara ca existand in proportie de 100%.

3. Compozitie

Cand compari doua produse de panificatie, fii foarte atenta ca cifrele prezentate pe eticheta sa se raporteze la aceeasi marime: o felie sau doua felii

Urmareste cantitatea de calciul, mai ales daca ai un copilas care nu prea bea lapte. Chiar daca la unele marci de paine alba s-a folosit in procesul de fabricatie laptele, deci au un continut mare de calciu, exista si paine integrala imbogatita cu calciu. El trebuie sa fie de minim 10-15%/ felie.

Painea din grau integral contine mai multe fibre decat orezul brun. O paine de calitate va avea 2g fibre/ felie. Durata de valabilitate: produsele care au termen de expirare mare au in compozitie substante conservante care deseori sunt nocive pentru organism.

Alegand o paine de calitate vei face un gest deosebit pentru toata familia. Cum nu exista “painea celui mic” si “painea adultilor”, toti cei din familie de vor bucura de beneficiile aduse de painea integrala.

related posts

Modifică setările cookies