“M-am facut mare. De ce nu am si eu un catel/ o pisica/ un papagal?” e intrebarea pe care o auzi de dimineata pana seara de la copilul tau. Ca sa te convinga, ti-a promis ca va avea grija de el, il va hrani si se va juca cu el in fiecare zi.
Chiar si asa, decizia de a va mari familia cu un membru necuvantator nu e usoara. Citeste mai departe cand ar fi bine sa ii cumperi micutului un animalut si ce beneficii are unui prieten cu blana sau pene.
Animalele de companie devin in scurt timp cei mai buni prieteni si parteneri de joaca ai copiilor. Sunt o sursa inepuizabila de suprize pentru toata familia si o buna metoda de a-l invata pe cel mic sa isi asume responsabilitati, sa invete lucruri noi si sa iubeasca neconditionat. Chiar daca ai avut sau nu, la randul tau, un animal de companie in copilarie, cand vine vorba de a cumpara unul pentru piciul tau trebuie sa tii cont de cateva lucruri importante inainte sa iei o decizie.
1. E destul de mare sa aiba un animal de companie?
Iti aduci aminte de parintii tai care nu se felicitau ca ti-au luat un catel? Erai un copil prea mic ca sa ai grija de el, asa ca au ajuns tot ei sa il plimbe, sa stranga in urma lui si sa il ingrijeasca. Pe langa responsabilitati, trebuie sa pui in balanta si alte conditii. E suficient de mare incat sa aprecieze in jurul lui un animal de companie, sa interactioneze cu el si sa se poarte frumos cu el?
De exemplu, copiii de 3-4 ani nu sunt suficient de maturi incat sa isi controleze comportamentul, asa ca va fi nevoie sa fii mereu cu ochii pe noua relatie dintre copil si animal daca nu vrei sa se intample mici incidente. Nici copiii un pic mai mari nu sunt intotdeuana pregatiti sa aiba grija de un animal. Nu ii vei putea cere piciului tau de gradinita sa schimbe nisipul pisicii sau sa plimbe de unul singur catelul in parc.
2. De ce vrei sa cumperi un catel, o pisica sau o broscuta testoasa?
Nu e deajuns sa te gandesti doar ca asa vei scapa de rugamintile fierbinti si insistentele copilului. Poate ca exista si alte motive intemeiate pentru care un priten cu blana, pene sau carapace i-ar prinde bine micutului: va fi mai putin egoist, va fi mai ordonat, il va ajuta sa fie mai prietenos sau mai sociabil. Daca nu crezi ca piciul tau are nevoie sau nu este suficient de mare pentru a primi un astfel de cadou, amana momentul!
3. Cum va schimba viata un animal de companie?
Poate ca intri in categoria parintilor care nici nu vor sa auda de catei si pisici in casa si care vad doar partile rele ale unui animal de companie: par peste tot, grija de a-l plimba, hrani, curata sau spala, costurile mari pentru vaccinuri sau mancare, agesivitatea unora dintre animalele de companie, teama ca va trebui sa ii gasiti alta familie daca micutul de plictiseste de el.
Inainte sa spui un NU hotarat, ia in calcul aspectele pozitive ale prezentei unui animal de companie:
• sunt prieteni loiali pe care copiii ii vor iubi neconditionat
• ii responsabilizeaza pe copii
• ii invata sa inteleaga comunicarea nonverbala, emotii si stari pe care prietenii lor necuvantatori le au
• ajuta comunicarea in familie
• ii invata pe copii sa fie rabadatori si toleranti
• ii invata pe cei mici sa isi asume decizii si sa se implice
Celebra Lassie pare imaginea animalului de companie ideal. Poate si o pisica si-ar putea face loc pe canapea. Ce te faci insa daca micutii au gusturi un pic mai exotice si tocmai au pus ochii pe o veverita canadiana sau pe iguana care se intinde lenes la pet shop-ul din cartier?
Explica-i copilului inainte sa il refuzi de ce nu puteti avea grija de un animalut sau de ce speciile exotice nu pot fi intotdeauna cele mai prietenoase animale de companie.