Sa fii parinte reprezinta o adevarata bucurie, dar si o mare provocare. A avea un copil nu inseamna doar de implinire, ci este uneori si foarte solicitant, deoarece iti doresti sa-i oferi micutului tau in permanenta tot ce este mai bun.
Ingrijirea unui copil nu se axeaza numai pe alegerea alimentatiei potrivite sau pe cumpararea celor mai noi produse pentru bebelusi: un parinte iubitor trebuie sa se asigure ca micutul lui este protejat de toate amenintarile care vin din mediul exterior. Unul dintre aspectele care trebuie luate in considerare se refera la ingrijirea pielii copilului si la ferirea acesteia de alergii.
Pielea bebelusilor este foarte sensibila si poate fi “atacata” cu usurinta de factorii externi. Nu neglija sanatatea pielii copilului tau si nu minimiza importanta sanatatii acesteia.
Iata cateva elemente pe care trebuie sa le iei in considerare pentru a pastra sanatatea micutului tau:
1. Baia
Pediatrii recomanda ca micutii sa faca baie o data la cateva zile, insa exista parinti care prefera sa repete aceasta actiune in fiecare zi. Indiferent de frecventa cu care este spalat micutul este important ca temperatura camerei sa fie suficient de calda.
In plus, trebuie sa eviti curentul, indiferent ca aceste provine de la aerul conditionat sau de la ferestrele deschise. Foloseste sampon si sapun hipoalergenice pentru copii. Pentru momentul uscarii alege prosoape din bumbac natural si sterge-l cu grija pe cel mic pentru a evita zgarieturile neintentionate.
2. Scutecele
Scutecele pentru copii sunt, intr-adevar, extrem de folositoare pentru pastrarea igienei micutilor. Cu toate acestea, parintii ignora faptul ca materialul din care sunt confectionate acestea poate fi daunator pielii bebelusilor. Exista nenumarate cazuri in care copiii se irita din cauza scutecului si aici rebuie sa intervii tu.
Scutecele care sunt prea stranse in jurul taliei si in jurul coapselor pot sa le provoace disconfort. Daca observi ca micutul tau nu accepta cu usurinta un tip de scutec, inclocuieste-l. In plus, pentru a evita orice fel de problema, schimba-l de indata ce observi ca s-a udat.
3. Cosmeticele
Evita sa folosesti orice produs cosmetic de ingrijire a copilului. Doar pentru ca iti doresti sa miroasa placut sau sa arate fresh, nu inseamna ca trebuie sa apelezi la cosmetice. Totusi, daca nu le poti evita, ai grija ca produsele pe care le aplici pe pielea micutului tau sa fie hipoalergenice si foarte “usoare”.
Nu in ultimul rand, aminteste-ti ca este mai bine sa previi decat sa tratezi. Consulta pediatrul inainte de a lua vreo hotarare legata de produsele si actiunile care il privesc pe bebelusul tau si nu inceta sa-l monitorizezi pentru a stabili care sunt lucrurile pe care le tolereaza si care nu.