3 toxine pe care trebuie sa le eviti daca vrei sa ai copii


Te-ai gandit vreodata ca mediul in care traiesti poate sa fie dusmanul numarul unu al fertilitatii tale? Poate ca detergentii din casa, mancarea din frigider sau vopseaua de pe pereti sunt explicatia pentru incercarile nereusite de a avea un copil.


Toata lumea vorbeste de poluare, de mediul toxic in care traim si de influentele negative asupra organismului, asupra organelor si glandelor, asupra metabolismului si hormonilor.

Nu te gandi ca te poti alege numai cu bolile de plamani sau cele de piele. Factorii toxici din mediul inconjurator ne ataca fiecare organ, inclusiv pe cele reproductive. Afecteaza calitatea spermei, nivelul estrogenului si progestronului, ovulatia, cauzeaza endometrioza, fibrom uterin si sindrom de ovar polichistc.

Cum e influentata fertilitatea de mediul in care stai zilnic sau hrana pe care o mananci si cum poti sa scapi de efectele nedorite? Iti dam o lista cu toxine pe care trebuie sa le eviti:

1.Produsele non-bio

In general, carnurile si lactatele neprocesate si multe din legumele crescute “fortat” contin produsi daunatori care ajung in organismul nostru atunci cand le mancam. Hrana cu E-uri, asa cum o numeste toata lumea, contine pe langa aditivii si colorantii de fabricare si pesticide, fertilizatori chimici sau hormoni de crestere.

Aceste substante sunt cunoscute si sub numele de xenoestrogeni, folositi pentru inlaturarea duanatorilor sau pentru crestrea rapida a animalelor. Efectele lor negative asupra fertilitatii sunt demonstrate deja. Un studiu facut in 1994, in Danemarca, pe un grup de fermieri a aratat diferentele intre barbatii care mancau hrana bio si cei care mancau hrana obisnuita. In cazul celor din urma, concentratia spermatozoizilor in lichidul seminal era de doua ori mai mica.

2. Bisfenol-ul A

E un compus chimic prezent in multe din produsele pe care le avem zilnic in jurul nostru (de la ambalaje si jucarii din plastic, pana la dozele metalice ale diverselor bauturi sau conserve).

Este un estrogen puternic, pe care corpul nu il deosebeste de cel produs natural, iar din aceasta cauza pot aparea unele dezechilibre hormonale.

In Uniunea Europeana si Canada, Bisfenol A a fost interzis pentru producerea biberoanelor pentru copii.

3. Fumul de tigara

Stii deja ca e un viciu daunator organismului, dar poate ca nu stiai ca in fumul de tigara sunt peste 4.000 de compusi chimici. 43 dintre ei sunt cancerigeni, iar pe langa acestia se adauga si 400 de toxine. In cazul barbatilor fumul de tigara afecteaza calitatea si cantitatea spermei, in timp ce in cazul femeilor afecteaza functiile ovarelor si ovulatia.

Lista de substante de care ar trebui sa ne ferim este si mai lunga. Pe ea sunt inlcuse multe din substantele sau compusii de care ne izbim zilnic in casele noastre: detergentii cu care spalati podelele, soventii din lacul de unghii, din vopseluri sau adezivi, pesticidele pe care le folosesti pentru gazonul din fata casei sau toxinele folosite in lacurile din industria mobilei, sprayurile de camera sau cele impotriva mustelor si tantarilor.

Un studiu american, publicat in 1991, a aratat ca in cazul femeilor care se confruntau cu infertilitate, neexplicata din cauze medicale, si cu mai multe pierderi de sarcina, s-a descoperit un nivel ridicat din doua substante chimice foarte des intalnite in covoare si in mobila.

Cum poti sa te feresti de intoxicarea organismului?

Nu poti sa traiesti sub un clopot de sticla de vreme ce aproape tot ceea ce ne inconjoara are un efect asupra organismului. Poti incerca sa ocolesti anumite produse si sa ai grija sa duci o viata cat mai sanatoasa si mai curata.

• Mananca produse bio si bea apa filtrata/imbuteliata.

• Descalta-te atunci cand intri in casa si incearca sa faci curat macar o data pe saptamana. Vei evita sa duci pana in varful patului factorii de poluare, praful si chiar pesicidele de pe iarba din parc.

• Inconjoara-te de plante verzi care iti vor oxigena aerul din casa.

• Nu folosi sprayuri de gandaci, tantari si alte vietati care iti invadeaza casa. Foloseste mai bine capcane impotriva lor si tine casa curata. Vei evita astfel contactul direct cu subtantle toxice continute in pulverizatoare.

• Foloseste cat mai multe recipiente de sticla in locul celor de plastic. De la bolul in care mananci salata pana la paharul in care bei apa.

• Evita conservele de orice tip.

• Nu iti mai duce hainele la curatatorii chimice, pentru ca detergentii si solventii folositi acolo iti pot polua aerul din casa.

Viata intr-un mediu toxic iti “omoara” sansele de a concepe, iar toti factorii de mai sus trebuie luati in considerare daca vreti sa aveti un urmas!

related posts

Modifică setările cookies